Simpozion despre infecţii nosocomiale, rezistenţa la antibiotice şi vaccinare, la Focşani

Peste 150 de medici din toată ţara şi-au dat întâlnire la Focşani, în cadrul celei de-a patra ediţii a Simpozionului Prevenirea Infecţiilor, pentru a discuta despre infecţiile nosocomiale, rezistenţa la antibiotice şi vaccinare.

“Tema centrală a evenimentului de anul acesta, ‘Abordări actuale în prevenirea şi controlul infecţiilor’ include dezbateri ale unor problematici majore atât la nivel naţional cât şi global, precum rezistenţa la antimicrobiene, prevenirea şi controlul infecţiilor asociate asistenţei medicale şi nu în ultimul rând vaccinarea”, a declarat gazda acestui eveniment, medicul specialist epidemiolog din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” din Focşani, dr. Diana Stoica.

La simpozion a participat şi consilierul de stat dr. Diana Loreta Păun, care a transmis participanţilor un mesaj din partea Administraţiei Prezidenţiale. “Prevenirea şi controlul infecţiilor asociate asistenţei medicale constitui o deficienţă majoră a sistemului de sănătate din România, din fericire asumată. Un act medical de calitate nu poate exista fără un corp medical dedicat, devotat şi responsabil şi în absenţa unor spitale curate, care să nu ducă lipsă de aparatură medicală sau de medicamente sau de consumabile”, a fost mesajul preşedintelui Klaus Iohannis.

Potrivit consilierului de stat, combaterea eficientă a infecţiilor presupune, printre altele, reducerea consumului de antibiotice, mai ales că “românii sunt un popor care preferă automedicaţia”. “Cauzele din sistemul sanitar care explică şi întreţin fenomenul sunt nenumărate, iar combaterea infecţiilor intraspitaliceşti trebuie să aibă în vedere, în egală măsură, creşterea capacităţii de diagnostic, prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale, dar şi realizarea unui sistem eficient de raportare a acestor infecţii şi un plan de investiţii pe termen lung care să ducă la îmbunătăţirea condiţiilor spitaliceşti, în paralel cu derularea măsurilor de instruire a personalului medical. Acest simpozion cred că este un exemplu sugestiv în acest sens. La fel de importante sunt şi îmbunătăţirea activităţii de supraveghere şi limitarea rezistenţei bacteriene la antimicrobiene în mediul spitalicesc, precum şi reducerea consumului excesiv şi nejustificat de antibiotice. Şi aşa cum ştiţi, românii sunt un popor care prefera automedicaţia”, a spus dr. Diana Loreta Păun.

Potrivit organizatorilor, simpozionul se desfăşoară începând de anul acesta sub egida Asociaţiei pentru Prevenirea şi Controlul Infecţiilor, care îşi propune să adune medici, asistenţi medicali şi alte categorii de personal care au ca preocupare comună găsirea şi implementarea unor metode de îmbunătăţire a prevenţiei în mediul spitalicesc.

Simpozionul Prevenirea Infecţiilor, care s-a desfăşurat în perioada 16-17 mai, a fos organizat de Serviciul de Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (SPIAAM) din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” din Focşani. AGERPRES