Silviu Moga (ICUTR): Trebuie să demonstrăm că institutul poate supravieţui din punct de vedere financiar

Conducerea Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca va trebui să demonstreze în perioada imediat următoare că unitatea poate supravieţui din punct de vedere financiar, iar ministrul Sănătăţii se va implica personal în găsirea unor soluţii, a declarat, vineri, managerul Silviu Moga, referindu-se la concluziile unei vizite a lui Florian Bodog la respectiva instituţie.

Silviu Moga, care conduce ICUTR de la începutul acestui an, a mai precizat că va trebui să dea dovadă de un bun management, iar la următoarea contractare ar putea primi o sumă mai mare din partea Casei de Asigurări de Sănătate.

A fost o vizită a ministrului Sănătăţii, neanunţată, pe care o considerăm binevenită. Faptul că domnul ministru se implică personal în problema institutului este de bun augur. Dânsul ştia de problemele institutului, atât din documentele oficiale trimise, cât şi din alte surse şi a venit să vadă la faţa locului cum stau lucrurile. (…) Trebuie să demonstrăm în viitorul imediat că institutul poate supravieţui din punct de vedere financiar. Pe baza indicatorilor pe care îi avem anul acesta, că serviciile medicale au crescut avem premisele ca anul următor să avem un buget mult mai mare asigurat de Casa de Asigurări, care ne-ar putea permite să ne desfăşurăm activitatea fără acumulare de datorii. Nu s-a dat un termen, trebuie să arătăm că la următoarea contractare am putea obţine bani mai mulţi şi astfel că nu mai acumulăm datorii“, a spus Moga.

Conform acestuia, în ceea ce priveşte datoriile către furnizori acumulate până în acest moment, cele două părţi vor căuta în continuare soluţii, una dintre ele fiind o hotărâre de Guvern pentru prinderea ratelor în rectificarea bugetară.

Managerul institutului a subliniat că în 2017, de când a preluat conducerea institutului, pierderile au fost reduse şi performanţele spitalului s-au îmbunătăţit.

În ceea ce priveşte situaţia de la ICUTR, în prezent se derulează o anchetă penală. Totodată, în primăvara acestui an, procurorii DIICOT au făcut percheziţii la clinica privată de urologie a medicului Mihai Lucan, care a făcut parte din conducerea ICUTR în trecut.

“Şi asta poate fi o problemă, că este o anchetă în desfăşurare, da nu putem aştepta şi nici ministerul şi implicit ministrul să aştepte la nesfârşit derularea unei anchete. Institutul trebuie să funcţioneze în această perioadă. Am văzut din partea domnului ministru disponibilitatea de a se implica şi de a găsi soluţii rezonabile”, a mai spus Moga.

Pe 28 octombrie, conducerea Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca a lansat un apel public pentru sprijinirea spitalului, ale cărui datorii se apropie de 2 milioane de lei.

Managerul interimar al ICUTR Cluj-Napoca arăta, atunci, că scopul apelului este acela de a determina societatea civilă şi mediul de afaceri să participe la salvarea institutului, în condiţiile în care conturile acestuia sunt poprite, lucru care ar putea duce, în viitorul apropiat, la blocarea activităţii unităţii.

Moga a precizat vineri presei că a primit în acest răstimp diferite oferte de sprijin din partea unor persoane private, pe care nu a dorit să le nominalizeze, spunând că ”fiecare sumă este bine venită” şi că ea va fi folosită în folosul pacienţilor.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, s-a întâlnit vineri cu echipa managerială şi cadrele medicale de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, ocazie cu care a arătat că se caută soluţii în vederea redresării situaţiei financiare a spitalului.

La începutul anului 2017, datoria acumulată de ICUTR din 2013 ajunsese la 1,7 milioane de lei. În plus, procesul de executare silită şi-a produs efectele, conturile din Trezorerie şi din bănci ale institutului fiind poprite. AGERPRES

Related Posts