Multimedia

Conferința medicală "Zilele Spitalului Municipal Sf. Dr. Cosma și Damian" Rădăuți


Miercuri, 21 Septembrie 2016

Ultimele zile de înscriere la Simpozionul regional ”Actualități și perspective în medicina preventivă” din București

epi_0.jpg

Societatea Română de Epidemiologie, Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof.Dr.Matei Balș" și Academia Europeană HIV/SIDA și Boli Infecțioase vă invită la Simpozionul "Actualități și perspective în Medicina Preventivă", organizat vineri, 30.09.2016.
Manifestarea este creditată de Colegiul Medicilor din România cu 5 credite EMC, iar participarea medicilor este gratuită.

Președintele SRE, Conf. Univ. Dr. Emilian Popovici invită toți participanții să aibă o prezență activă în cadrul simpozionului, prin prezentarea de comunicări științifice, prezentări de experiențe personale din activitate sau pur și simplu, intervenții în panelurile de discuții, care pot fi tuturor de mare folos profesional. Temele prezentărilor trebuie transmise pe adresa srepidemiologie@gmail.com, până vineri, 23 septembrie 2016.

Miercuri, 21 Septembrie 2016

Sănătate, Inovație, Tehnologie și alegeri prezidențiale în Statele Unite ale Americii

Eliot_Sorel_mic.jpgSistemul de sănătate se va afla cu siguranță printre provocările cu care se va confrunta viitorul președinte american, mai ales că bugetul alocat acestuia reprezintă acum circa 20% din PIB-ul Statelor Unite. SUA se mândresc în special cu descoperirile științifice extraordinare, excelentele centre medicale academice, sectorul dinamic și inovativ al tehnologiilor comunicațiilor și creșterea aplicațiilor tehnologice utilizate în sistemul de sănătate.
Cu toate că Legea Serviciilor medicale accesibile a crescut accesul americanilor la îngrijire iar bugetul consolidat dedicat sectorului medical se apropie de 3 trilioane de dolari, milioane de americani nu au încă acces la asistență medicală.

Un editorial semnat de Eliot Sorel, Eliot SOREL, MD, DLFAPA, XD@GW Fellow Senior Scholar Healthcare Innovation & Policy Research / GWU School of Medicine & School of Public Health / Founder Conflict Management Section WPAMiercuri, 21 Septembrie 2016

Infecțiile asociate asistenței medicale - mereu în actualitate

Doina_Azoicai_mic.jpgProblematica infecțiilor nosocomiale, pe care mai recent le denumim ca infecții asociate asistenței medicale, sau infecții asociate îngrijirilor medicale, rămâne o temă continuă de dezbatere și, nu de puține ori, de controverse. În contextul actual, întreaga comunitate de specialiști epidemiologi, microbiologi, infecționiști si alți clinicieni trebuie să găsească toate resursele pentru o mai buna si comprehensiva informare a populației dar si a celor, din afara sistemului de sănătate, care se considera indreptatiti sa se implice. In acest sens este necesar ca de pe poziții aparent contradictorii sa se ajungă la o colaborare intre diverșii actori (medici, pacienți, decidenți, mass-media, producători etc.) care sa fie benefica, in sprijinul limitării la maximum a consecințelor uneori dramatice. Un material realizat de Prof.Dr. Doina Azoicăi, Prorector - Șef Disciplina Epidemiologie Universitatea de Medicină și Farmacie "Gr.T.Popa" Iași

Luni, 19 Septembrie 2016

Autoritățile americane interzic săpunurile antibacteriene

sapun f.jpgAtunci când cumpărați săpunuri sau geluri de duș, vă îndreptați atenția către cele antibacteriene sperând că vor fi mai eficiente și vă pot proteja mai bine de infecții și răspândirea germenilor? Ei bine, potrivit datelor colectate de U.S. Food and Drug Administration (FDA), nu există dovezi științifice care să susțină această teorie.
FDA a interzis recent utilizarea triclosanului ca ingredient în săpunuri antibacteriene, spunând că nu există dovezi privind eficiența acestora, dimpotrivă existând chiar indicii că ar putea fi dăunătoare. A fost o victorie majoră pentru ecologiști și cei care pledează pentru sănătatea publică și o înfrângere costisitoare pentru industria produselor de îngrijire personală. Producătorii au la dispoziție un an să schimbe formulele produselor lor de îngrijire care conțin triclosan, triclocarban și alte 17 substanțe interzise.

unifarm

Miercuri, 21 Septembrie 2016

Vaccinurile prezentului și viitorului

vaccin.jpgConform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, implementarea programelor de imunizări active, una dintre cele mai de success și cost eficiente măsuri de sănătate publică, permite evitarea a 2-3 milioane de decese anual dar 19,4 milioane de sugari nu sunt încă imunizaţi cu vaccinurile clasice. Variola a fost eradicată, poliomielita va fi eradicată in anul 2018 (doar două țări, Afghanistan și Pakistan rămân polio endemice față de peste 125 în 1988) iar rujeola ar putea urma (32 de țări din Regiunea Europeană OMS au reușit întreruperea transmiterii endemice a rujeolei și rubeolei în perioada 2012-2014, la o acoperire vaccinală de 96%).
Un material realizat de Amanda Rădulescu - UMF “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca - Disciplina Epidemiologie

Miercuri, 21 Septembrie 2016

Experiențe vrâncene

Diana_mic_spcin.jpgPentru că în primul număr al newsletter-ului dedicat epidemiologiei, realizat de www.oamenisicompanii.ro s-a pomenit de Campania “Salvează vieți: Spală-te pe mâini”, aș vrea să vă împărtășesc experiența mea ca medic epidemiolog de spital de provincie, în ceea ce privește demersul către conștientizarea cadrelor medicale a importanței acestui gest simplu, prin organizarea primului simpozion dedicat igienei mâinilor din județul Vrancea.

articol scris de Dr. Diana Stoica - medic specialist epidemiolog, Spitalul Județean de Urgență ”Sf. Pantelimon” FocșaniMiercuri, 21 Septembrie 2016

Spcin.ro - portalul epidemiologiei de spital

SPCIN.RO_mic.jpgSpcin.ro este o inițiativă a unui grup restrâns de epidemiologi de spital care din dorința de a ”coagula” această specialitate în mediul online au pus pe picioare singurul site din România dedicat epidemiologiei de spital.
Site-ul este structurat după cum urmează:

Miercuri, 14 Septembrie 2016

Medicii epidemiologi din zona Moldovei au discutat la Iași despre actualitățile și perspectivele în medicina preventivă

afis_epidemio_mic.jpgDupă simpozioanele regionale de la Timișoara, Cluj Napoca și Craiova, a venit momentul întâlnirii cu medicii epidemiologi dar și cu reprezentanții unor specialități apropiate epidemiologiei din județele Moldovei.
”La simpozionul nostru desfășurat la Iași în 9 septembrie 2016 am trăit bucuria revederii cu 57 de colegi epidemiologi, care activează în direcțiile de sănătate publică, spitale, centrul regional de sănătate publică și alte unități în care activează specialiștii noștri. Acestora li s-au alăturat colegi din medicina de familie, sănătate publică, medicină de laborator, boli infecțioase și igienă” a declarat Conf.univ.Dr. Emilian Damian Popovici, Președintele Societății Române de Epidemiologie.

focality

Miercuri, 07 Septembrie 2016

Ministerul Sănătății a impus norme tehnice noi privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea în spitale

curatenie_spital.jpgMinisterul Sănătății a impus norme tehnice noi privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea în spitale, printr-un ordin de ministru. ''Ordinul ministrului Sănătății (OMS) 961/2016, aprobat și publicat în Monitorul Oficial, reprezintă primul act normativ din pachetul legislativ privind controlul infecțiilor nosocomiale. Conform recomandărilor Comisiei Europene, termenul de infecții nosocomiale se redefinește și devine 'infecții asociate îngrijirilor medicale' '', se arată într-un comunicat al MS.

Marti, 09 August 2016

Planul Strategic de Prevenire și Combatere a Infecțiilor Nosocomiale 2016 - 2018

Ministerul Sănătăţii a lansat în cadrul Workshop-ului național privind îmbunătățirea utilizării prudente a antibioticelor în România din data de 26 aprilie 2016, Planul Strategic de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale 2016 - 2018. În cadrul conferinţei de lansare, ministrul Sănătăţii a prezentat un sumar al acţiunilor de control şi de evaluare a infecţiilor nosocomiale, demarate în ianuarie 2016, precum şi principalele repere ale Planului Strategic.Pagina 1 / 2  >>>


Newsletter

neuroiasi.ro/

Editorial
Un stat diluat de 10 ori
ciurea_alexandru.jpg
Un editorial de Alexandru Vlad Ciurea, publicat pe portalul România Liberă >> Citeste

Analiza
Peste 70.000 de pacienţi sunt trataţi în România de boala Parkinson
parkinson.jpg
Peste 70.000 de pacienţi cu boala Parkinson beneficiază de tratament medicamentos specific, ale cărui costuri lunare individuale se ridică la aproximativ 3.000 de lei, relevă o statistică prezentată de Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) şi Societatea de Neurologie din România (SNR), organizatori ai celei de a-V-a ediţii a Cursului Internaţional dedicat tulburărilor comportamentului motor, desfăşurată vineri şi sâmbătă în Poiana Braşov. >> Citeste

Compania Saptamanii
Rețeaua Regina Maria semnează un parteneriat pentru dezvoltarea primului spital privat din Cluj-Napoca
regina-maria-logo.jpg
Rețeaua de sănătate Regina Maria inițiază un proiect comun de dezvoltare a primului spital privat integrat la Cluj-Napoca - printr-o investiție totală de 15 milioane de euro. Spitalul, construit de la zero, urmează să fie finalizat în prima jumătate a anului viitor și reprezintă cea mai mare investiție a rețelei de sănătate din afara Bucureștiului. >> Citeste

Interviu
Dr. Cristian Grasu: "Anual, 50.000 de români au nevoie de radioterapie"
grasu_cristian.jpg
Aproximativ 50.000 de bolnavi de cancer au nevoie anual de radioterapie, iar statul poate asigura, în condițiile actuale, tratament pentru 17.000, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, dr. Cristian Grasu, director în Ministerul Sănătății. Potrivit acestuia, pentru ca România să ajungă la nivelul țărilor din UE în ceea ce privește tratamentul prin radioterapie ar mai fi nevoie de peste 80 de acceleratoare, ceea ce ar presupune un efort financiar din partea statului de peste 350 milioane de euro, iar acest lucru nu este posibil fără un plan pe termen mediu. >> Citeste

Eveniment
La Conferinţa Regională de Management Medical Modern de la Bucureşti s-a discutat despre calitatea actului medical în spitalele româneşti
mmm_bucuresti_2016_1.JPG
Manageri de spitale din București și județele din regiunea de sud a țării au participat la cea de-a doua Conferinţă Regională de Management Medical Modern cu tema “Calitate în Managementul Sanitar din România”, eveniment organizat de Oameni și Companii în parteneriat cu Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS). >> Citeste
agerpres.ro