Multimedia

Conferința medicală "Zilele Spitalului Municipal Sf. Dr. Cosma și Damian" Rădăuți


G E N E T I C A

Joi, 13 Octombrie 2016

Proiectul NutriGen, o premieră naţională în domeniul nutrigenomicii, este lansat la Timişoara

umf timisoara.jpgO echipă de cercetători de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) ''Victor Babeş'' din Timişoara lansează vineri, în premieră naţională, proiectul intitulat ''Utilizarea modelelor nutrigenomice pentru personalizarea tratamentelor dietetice în obezitate'' (NutriGen), finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate (FEDR) 2014.

Luni, 06 Iulie 2015

Terapie genetică ce poate mări speranţa de viaţă a pacienţilor cu fibroză chistică

Medicii care au înlocuit o genă mutantă a unor copii bolnavi de fibroză chistică cu versiunea normală a respectivei gene au remarcat o încetinire a evoluţiei bolii, dar au precizat că rezultatele sunt "modeste" fiind nevoie de rezultate mai bune pentru ca un astfel de tip de tratament să fie folosit la scară mai largă, conform unui material publicat de Associated Press.Joi, 16 Aprilie 2015

Recurgerea doar la secvenţierea genetică a unei tumori pentru diagnosticare, insuficientă pentru un tratament corect

Recurgerea doar la secvenţierea genetică a unei tumori ca metodă de diagnosticare poate conduce la un tratament greşit pentru o mare parte a pacienţilor bolnavi de cancer, au anunţat cercetătorii americani într-un studiu publicat în revista Science Translational Medicine.
Rezultatele cercetării au arătat că nu toate modificările genetice identificate într-un cancer au legătură cu această maladie. Unele dintre aceste modificări, au explicat cercetătorii, sunt aşa-numitele mutaţii germline, moştenite genetic şi aflate în ţesuturile normale, diferind de la persoană la persoană.

Joi, 16 Aprilie 2015

Conferința Națională de Management Medical Modern - specializarea Genetică - va avea loc la București în luna noiembrie

MMM_genetica_2014.JPGOameni și Companii - editor al Portalului naţional MedicalManager.ro - alături de Societatea Română de Genetică Medicală în calitate de co-organizator, organizează cea de-a treia ediție a Conferinţei Naţionale Management Medical Modern, specializarea Genetică și Oncologie, în luna noiembrie, în București. Evenimentul este organizat sub auspiciile Universității de Medicină și Farmacie “Gr. T. Popa” Iași, în cadrul Rețelei Est-Europene de Excelență în Cercetare - Dezvoltare în Bolile Cronice (CHRONEX -RD) prin Departamentul de Oncogenetică al UMF Iași.

unifarm

Miercuri, 15 Aprilie 2015

Salmonela modificată genetic ar putea ajuta la distrugerea celulelor canceroase

Salmonela, bacteria cunoscută pentru faptul că provoacă toxiinfecţii alimentare, poate fi modificată genetic pentru a distruge celulele canceroase, fără a provoca prejudicii pacienţilor, au anunţat marţi cercetători americani într-un studiu publicat în revista mBio, informează agenţia Xinhua.
"Mult timp nu a prezentat interes utilizarea microbilor modificaţi genetic pentru a ţinti şi distruge celulele din tumorile solide", a declarat autorul studiului, Roy Curtiss, profesor la Arizona State University. El şi-a exprimat încrederea că acest studiu deschide o cale semnificativă pentru dezvoltarea unor strategii care vor ajuta la utilizarea salmonela ca parte a unei terapii anticancer.

Luni, 09 Februarie 2015

Cercetări genetice la scară largă în SUA şi Marea Britanie pentru înţelegerea bolilor şi individualizarea tratamentelor

Statele Unite şi-au propus să analizeze ADN-ul unui milion de americani voluntari ca parte a unei noi iniţiative de a înţelege bolile umane şi a dezvolta medicamente adaptate la fiecare pacient în funcţie de profilul său genetic. Printre voluntarii ale căror date genetice vor fi studiate se vor afla atât oameni bolnavi, cât şi sănătoşi, atât femei, cât şi bărbaţi, atât tineri, cât şi bătrâni, cercetătorii urmând să afle cum afectează variantele genetice sănătatea şi boala.Marti, 20 Ianuarie 2015

Oamenii de ştiinţă au identificat mutaţiile genetice responsabile de rezistenţa malariei la medicamente

medicamente256.jpgO echipă internaţională de oameni de ştiinţă a identificat mutaţiile genetice ce conferă rezistenţă la medicamente paraziţilor care provoacă malaria. În Asia de sud-est, paraziţii malariei au dezvoltat toleranţă la artemisinin, care era considerat cel mai bun medicament din ultimii ani pentru tratarea acestei boli, alimentând temerea că maladia se va răspândi. În cel mai mare studiu genetic realizat până în prezent, oamenii de ştiinţă au identificat în genomul parazitului mutaţii care sunt legate de rezistenţa la acest medicament.
Când a fost dezvoltat primul medicament contra malariei, clorochina, cercetătorii credeau că boala va fi eradicată în decurs de ani. Dar parazitul malariei s-a dovedit mult mai dur decât şi-au imaginat ei vreodată. Medicamentele s-au dovedit, pe rând, inutile, deoarece parazitul a evoluat astfel încât să reziste la tratament.

Joi, 08 Ianuarie 2015

Disritmia intestinală şi auriculară cronică are cauze genetice

O boală genetică rară şi extrem de gravă, care afectează inima şi intestinele, a fost identificată de curând. Asocierea celor două patologii a fost descoperită de cercetători de la Universităţile din Laval şi Montreal (Quebec), fiecare boală, mortală în lipsa tratamentului, fiind deja cunoscută, relatează passionsante.be.
Una afectează ritmul cardiac şi necesită instalarea unui stimulator încă din copilărie la jumătate dintre pacienţi, iar cealaltă compromite serios mişcările intestinului, cu riscul unui blocaj fatal, fiind necesară rezecţia unei părţi a intestinului sau alimentarea pe cale intravenoasă.

focality

Joi, 04 Septembrie 2014

Ministerul Sănătăţii vrea să înfiinţeze centre regionale de genetică medicală

ministerul-sediu.jpgMinisterul Sănătăţii a pus joi în dezbatere publică un proiect de ordin de ministru care prevede înfiinţarea de centre regionale de genetică medicală, care îşi vor desfăşura activitatea la nivelul spitalelor clinice şi care vor deservi pacienţi cu boli genetice. În aceste centre vor fi diagnosticaţi pacienţii cu boli genetice şi, în colaborare cu medici din alte specialităţi, se va stabili conduita terapeutică şi de recuperare a acestora. Totodată, centrele vor avea ca obiectiv şi prevenirea apariţiei acestor boli prin diagnostic prenatal şi consilierea genetică a bolnavilor şi familiilor acestora.

Luni, 20 Ianuarie 2014

La Timişoara va funcționa un centru de terapii genice şi celulare, unic în Europa de Sud-Est

timisoara_spit_jud.jpgConstrucţia celui mai mare Centru de terapii genice şi celulare din Sud-Estul Europei, "Oncogen" din Timişoara, va fi terminată la finele lunii ianuarie. În noul centru vor fi trataţi bolnavii de cancer prin metode moderne, care depăşesc viziunea clasică de îngrijire a persoanelor afectate de diverse suferinţe oncologice.
"Este un proiect în valoare de aproape 55 de milioane de lei, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională. Clădirea are patru etaje plus parter şi este dotată cu echipamente, instrumente şi software la standarde înalte. Oncogen este un proiect deosebit de important, unic în Sud-Estul Europei, şi va fi gata pe 31 ianuarie, conform graficului", a declarat dr. Iulius Jugănaru, managerul Spitalului Judeţean Timişoara, pe lângă care se înfiinţează noul centru medical.Pagina 1 / 4  >>>


Newsletter

neuroiasi.ro/

Editorial
Un stat diluat de 10 ori
ciurea_alexandru.jpg
Un editorial de Alexandru Vlad Ciurea, publicat pe portalul România Liberă >> Citeste

Analiza
Peste 70.000 de pacienţi sunt trataţi în România de boala Parkinson
parkinson.jpg
Peste 70.000 de pacienţi cu boala Parkinson beneficiază de tratament medicamentos specific, ale cărui costuri lunare individuale se ridică la aproximativ 3.000 de lei, relevă o statistică prezentată de Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) şi Societatea de Neurologie din România (SNR), organizatori ai celei de a-V-a ediţii a Cursului Internaţional dedicat tulburărilor comportamentului motor, desfăşurată vineri şi sâmbătă în Poiana Braşov. >> Citeste

Compania Saptamanii
Rețeaua Regina Maria semnează un parteneriat pentru dezvoltarea primului spital privat din Cluj-Napoca
regina-maria-logo.jpg
Rețeaua de sănătate Regina Maria inițiază un proiect comun de dezvoltare a primului spital privat integrat la Cluj-Napoca - printr-o investiție totală de 15 milioane de euro. Spitalul, construit de la zero, urmează să fie finalizat în prima jumătate a anului viitor și reprezintă cea mai mare investiție a rețelei de sănătate din afara Bucureștiului. >> Citeste

Interviu
Dr. Cristian Grasu: "Anual, 50.000 de români au nevoie de radioterapie"
grasu_cristian.jpg
Aproximativ 50.000 de bolnavi de cancer au nevoie anual de radioterapie, iar statul poate asigura, în condițiile actuale, tratament pentru 17.000, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, dr. Cristian Grasu, director în Ministerul Sănătății. Potrivit acestuia, pentru ca România să ajungă la nivelul țărilor din UE în ceea ce privește tratamentul prin radioterapie ar mai fi nevoie de peste 80 de acceleratoare, ceea ce ar presupune un efort financiar din partea statului de peste 350 milioane de euro, iar acest lucru nu este posibil fără un plan pe termen mediu. >> Citeste

Eveniment
La Conferinţa Regională de Management Medical Modern de la Bucureşti s-a discutat despre calitatea actului medical în spitalele româneşti
mmm_bucuresti_2016_1.JPG
Manageri de spitale din București și județele din regiunea de sud a țării au participat la cea de-a doua Conferinţă Regională de Management Medical Modern cu tema “Calitate în Managementul Sanitar din România”, eveniment organizat de Oameni și Companii în parteneriat cu Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS). >> Citeste
agerpres.ro