Se lansează portalul MedAlert.ro, serviciul gratuit de sesizare a abuzurilor din sistemul medical românesc

medalert.jpgPortalul MedAlert.ro – serviciul gratuit de sesizare a abuzurilor din sistemul medical românesc – va fi lansat, joi, la sediul Romanian-American Foundation din Bucureşti. MedAlert este o platformă online prin care pacienţi şi medici pot sesiza abuzuri, cazuri de corupţie şi malpraxis din sistemul medical românesc.

Echipa MedAlert va prelua sesizările şi va urmări reacţia şi eficienţa răspunsului autorităţilor responsabile, asigurând expunerea în media a cazurilor de corupţie şi de lipsă de transparenţă a celor responsabili. MedAlert se adresează şi jurnaliştilor români care doresc ca articolele lor să se transforme în interpelări adresate autorităţilor.

În plus, MedAlert doreşte să devină o sursă de documentare cu potenţiale subiecte de reportaj sau informaţii din sistemul medical. Echipa MedAlert este formată din jurnalişti care lucrează pro-bono: Laurenţiu Diaconu-Colintineanu (RFI România), Vlad Mixich (HotNews.ro), Sanda Nicola (Digi 24).

Portalul este unul dintre proiectele online care a câştigat competiţia Restart România în 2011. Proiectul este sprijinit de Ambasada Statelor Unite şi de Ambasada Marii Britanii la Bucureşti.

Cea mai mare problemă pe care românii o atribuie sistemului sanitar românesc este corupţia.
Iniţiatorii portalului apreciază, într-un comunicat transmis AGERPRES, că, deşi românii plătesc în medie 600 euro anual pentru asigurări medicale, sistemul este în continuare subfinanţat, iar de la pacienţi se aşteaptă şpagă înaintea recunoştinţei.
Potrivit acestora, ”medicii din România sunt forţaţi să devină complici tăcuţi la corupţia din sistem, fiind trataţi cu salarii de mizerie şi victime ale birocraţiei şi unei legislaţii neclare”. AGERPRES