Scanerul Semmelweis – controlul eficienței igienizării mâinilor

Conform Organizației Mondiale a Sănătății infecțiile nosocomiale afectează zilnic 1,4 milioane de pacienți dintre care aproape un sfert de milion decedează anual doar în țările dezvoltate.
Din preocuparea de a încerca reducerea numărului de cazuri de infecții nosocomiale s-a născut, în 2012, compania HandInScan, ca extensie a unui proiect al Universității de Tehnologie și Economie din Budapesta având ca parteneri Centrul Austriac pentru Inovație și Tehnologie Medicală, Spitalul Universitar din Geneva în frunte cu Prof. Dr. Didier Pittet, Universitatea de Medicină Semmelweis precum și Spitalul Național Universitar din Singapore.
Picture
 Scanerul Semmelweis este un sistem de control prin care se realizează evaluarea directă și obiectivă asupra eficienței igienizării mâinilor. Sistemul este digital fiind operat de un calculator integrat. Personalul se identifică printr-un card de tehnologie RFID după care își realizează igiena mâinilor cu un dezinfectant special care conține o substanță sensibilă la lumina UV (ultraviolet). După dezinfecția mâinilor se scanează ambele mâini, una după alta pentru a determina acoperirea suprafețelor acestora cu substanța dezinfectantă. Softul prelucrează datele și afișează rezultatul marcând cu roșu zonele cu acoperire insuficientă de dezinfectant și verde pe cele cu dezinfecție reușită. Promovabilitatea testului depinde de procentajul dintre zonele verzi și roșii care poate fi setat în funcție de exigențele beneficiarului. Rezultatele se salvează automat și se transmit prin Wi-fi sau SIM într-un sistem de raportare on-line în care datele se pot analiza în funcție de necesitățile fiecărui beneficiar în parte.
Scanerul Semmelweis este singurul sistem tehnologic care permite evaluarea obiectivă a calității igienizării mâinilor. Printr-un feedback imediat asupra eficienței spălării mâinilor contribuie la implementarea unor tehnici îmbunătățite de spălare a mâinilor și complianța crescută a personalului medical la creșterea nivelului de igienizare a mâinilor prin schimbarea de atitudine determinată de controlul de calitate bazat pe rezultate obiective fără echivoc

Picture

Scanerul Semmelweis este disponibil în România pentru demonstrații, perioadă de probă sau închiriere prin firma Cattus Medical. Pentru alte informații și detalii puteți apela la Dr. NAGY Ferenc, la numărul de telefon 0771.496.645. 
Articol preluat de pe www.spcin.ro.