medic.jpgRaportul “Intra sanatatea romaneasca in coma? O analiza a politicilor de sanatate si farmaceutice in Romania”, realizat de Societatea Academica Romana (SAR) si lansat, marti, remarca intre altele ca “sanatatea in Romania risca intrarea in colaps in 2010, dupa ce bugetul in 2009 a scazut cu aproape 20% fata de anul trecut”.

„Situatia de anul viitor va fi chiar mai dificila daca bugetul nu va acoperi cinci trimestre. Eficientizarea alocarii resurselor in sector este imposibila daca el primeste doar o jumatate din cat se aloca in Europa, ca procent dintr-un PIB oricum mai mic. In acest ritm, spune SAR, nu se vor mai putea acoperi in curand nici serviciile medicale furnizate azi, iar inechitatea accesului se va agrava”.

In raport, SAR pune in discutie solutii pentru evitarea unei crize majore in sistemul sanitar si farmaceutic romanesc. Criza, sustin realizatorii raportului, a deschis ocazia unei rediscutari a reformelor necesare din sistemul sanitar romanesc.

In prezent, sistemul de sanatate publica este cu 30-40 de ani in urma Europei, nereformat si ineficient. Din pacate deocamdata masurile luate de guvernanti privesc aproape exclusiv carpeli de moment insa din politicile haotice, impredictibile si arbitrare, nimeni nu castiga pe termen lung, nici pacientii, nici medicii, nici producatorii sau distribuitorii de medicamente si nici farmacistii.

Solutiile pentru reformarea sistemului nu sunt nici simple, nici nu pot fi luate de pe o zi pe alta, insa trebuie incepute daca vrem sa avem in viitor un sistem sanitar la standarde decente, subliniaza raportul. Este fundamental sa instituim reguli clare ale jocului, cunoscute de toata lumea, responsabilitati inclusiv pentru stat si sa crestem transparenta sistemului. Altminteri, nu vom avea sansa sa ajungem niciodata din urma tarile din Vest, arata expertii SAR. Acestia spun ca Romania se afla pe ultimul loc si in ceea ce priveste speranta de viata, spitalizarile prin infectii si paraziti.

Un procent de 10% dintre farmacii intra in insolventa sau isi suspenda temporar activitatea pana la primirea banilor. In clasificarea europeana privind calitatea si performanta sistemelor sanitare, Romania a cazut de pe locul 27 pe locul 32 din 33 de tari fiind depasita doar de Bulgaria. Problema cea mai mare este ca statul nu are suficiente responsabilitati, afirma ca toate serviciile medicale sunt gratuite, dar nu sunt finantate suficient si nu-si asuma responsabilitatea nefinantarii. Expertii SAR apreciaza ca se produc inechitati si cei mai saraci nu beneficiaza de servicii medicale gratuite. In opinia acestora ar trebui fie sa se recunoasca cate servicii pot fi platite prin actuala finantare, fie sa se mareasca contributia la fond sau sa se introduca co-plata.


Vicepresedintele Comisiei de sanatate din Senat, Iosif Secasan, a spus ca sanatatea se confrunta si cu o criza de specialisti, in prezent aproximativ 5.000 de medici lucreaza in strainatate, iar numarul medicilor specialisti/1.000 locuitori este de 1,9 fata de patru in UE. La randul sau, senatorul Tudor Udristoiu a opinat ca este necesar un program pe termen lung in domeniul sanatatii, dar si o finantare corespunzatoare.AGERPRES