Primăria comunei Sfântu Gheorghe din judeţul Tulcea a pus în funcţiune luna aceasta o şalupă medicalizată, achiziţionată în urmă cu un an prin Grupul local de acţiune pentru pescărie durabilă (FLAG, Fisheries Local Action Group) Delta Dunării, a declarat primarul localităţii, Valentin Sidorencu. Potrivit acestuia, şalupa respectivă nu a putut fi utilizată în ultimul an, din cauza lipsei autorizaţiilor necesare funcţionării.

”Obţinerea tuturor autorizaţiilor pentru ca şalupa medicalizată să poată fi pusă în funcţiune a durat aproape un an, ca urmare a exigenţelor impuse de legiuitor. În momentul de faţă, orice caz medical poate ajunge la Tulcea într-un timp mai scurt cu două ore”, a precizat primarul comunei Sfântu Gheorghe, Valentin Sidorencu.

El a amintit că până în prezent, în condiţiile în care în comuna Sfântu Gheorghe nu exista o ambulanţă funcţională, cazurile medicale erau anunţate la Serviciul Judeţean de Ambulanţă din Tulcea care trimitea o şalupă în comuna situată la vărsarea Dunării în Marea Neagră. ”Avem un medic de familie, un stomatolog, două asistente şi o asistentă în farmacia din localitate. Ne-ar mai trebui medici, dar lipsa specialiştilor este o problemă nu doar în localităţile din Deltă”, a mai spus Sidorencu.

Proiectul privind îmbunătăţirea infrastructurii medicale din comuna izolată din Delta Dunării prin achiziţionarea unei şalupe medicalizate a fost aprobat spre finanţare la sfârşitul anului 2014, s-a încheiat un an mai târziu şi, potrivit site-ului autorităţii comunale, a avut o valoare totală de 1.327.797 lei.

În perioada de programare 2007-2013, FLAG Delta Dunării a obţinut cea mai mare finanţare acordată de Uniunea Europeană unei zone piscicole din Europa, aproape 22 de milioane de euro, iar localităţile din Deltă au reuşit să absoarbă circa 50% din această sumă. AGERPRES