România, nedorit lider european în ceea ce priveşte prevalenţa bolilor pulmonare

Mihaltan-Florin.jpgPrima ediţie a Conferinţei Naţionale “Managementul bolilor pulmonare”, care s-a desfăşurat vineri şi sâmbătă la Bucureşti, a reunit medici din domeniul pneumologiei, medici de familie, internişti, rezidenţi, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor şi asociaţiilor de pacienţi cu sfera de activitate în domeniul pneumologiei sau conex.

Evenimentul, organizat ştiinţific sub egida Societăţii Române de Pneumologie, s-a impus pentru că problematica bolilor pulmonare necesită o abordare intensivă, a subliniat vineri preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălţan.

“Este un mod de relansare a unui dialog pe problemele unei suferinţe multiple. Conferinţa îşi propune să devină un instrument de informare cu privire la importanţa diagnosticării precoce şi urmarea unui tratament adecvat. De asemenea, tratează cu interes problematica incidenţei crescute a bolilor pulmonare în România”, a afirmat medicul.

Prima zi a conferinţei a fost dedicată relaţiei cu pacientul şi îşi propune să creeze un dialog comun între cele trei entităţi importante implicate în dezbaterea problematicii bolilor pulmonare în România: autorităţile cu responsabilitate în zona bolilor pulmonare /a programelor naţionale, asociaţiile de pacienţi ca reprezentanţi direcţi ai pacienţilor şi profesioniştii. A doua zi a evenimentului a fostdedicată exclusiv profesioniştilor, tematica zilei concentrându-se în jurul importanţei diagnosticării precoce şi abordării unui management eficient în tratamentul bolilor pulmonare, a detaliat prof. dr. Mihălţan.

Cele mai importante afecţiuni ale bolilor pulmonare vor fi marcate prin şase sesiuni individuale, şi anume: boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), Astmul, Cancerul pulmonar, Situaţii particulare în managementul bolilor respiratorii cronice, Pneumonia şi micozele pulmonare, Tuberculoza. În aceeaşi măsură, se doreşte marcarea rolului pe care îl are medicul de familie ca liant între pacient şi medicul pneumolog.

Date actuale legate de evoluţia BPOC, Dificultăţi în diagnosticul şi tratamentul astmului la copii, Managementul cancerului pulmonar, Impactul fumatului pasiv asupra dezvoltării pulmonare, Diagnostic şi tratament în pneumonia pneumococică, Erori în diagnosticul radiologic al tuberculozei, acestea sunt doar câteva dintre temele care vor fi dezbătute. Conform statisticilor furnizate de OMS, România se situează în fruntea ţărilor europene în ceea ce priveşte prevalenţa bolilor pulmonare. La nivel mondial, 300 de milioane de oameni suferă de astm iar, conform aceloraşi statistici, rata de mortalitate a bolii pulmonare obstructive cronice va creşte cu 30% în următorii zece ani, pentru ca, până în 2030, să ajungă a treia cauză de deces în lume.

În România, estimativ sunt 800.000 de persoane cu astm şi un milion de persoane cu BPOC, 4% – 6% prezentând apnee în somn, a precizat prof. dr. Florin Mihălţan. AGERPRES