Reprezentanţii laboratoarelor şi-au exprimat protestul faţă de obligativitatea acreditării de către ANMCS

Reprezentanţii laboratoarelor din domeniul sănătăţii şi-au exprimat, la Conferinţa Naţională privind Acreditarea RENAR, protestul faţă de obligativitatea acreditării de către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), informează un comunicat remis de Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR).

CNMR, în parteneriat cu Organismul Naţional de Acreditare din România (RENAR), a organizat pe 20 februarie Conferinţa Naţională privind Acreditarea RENAR, “furnizor de încredere în competenţă şi recunoaştere la nivel european şi internaţional pentru laboratoarele de analize medicale”.

Potrivit sursei citate, cu prilejul conferinţei, “reprezentanţii laboratoarelor în sănătate şi-au exprimat clar protestul faţă de obligativitatea acreditării de către ANMCS, dar şi solicitarea de sprijin şi protejare a investitorilor români din această zonă”.

“RENAR are astăzi o recunoaştere şi reputaţie internaţională consacrată şi împreună cu restul instituţiilor vom veghea la sănătatea cetăţenilor prin aplicarea standardului EN ISO 15189”, a afirmat preşedintele RENAR, Fănel Iacobescu.

La rândul său, preşedintele CNMR, Alexandru Cumpănaşu, a afirmat: “CNMR va veghea la jaful din sănătate şi va avea grijă ca standardele internaţionale să fie respectate şi aplicate întocmai”.

În finalul conferinţei, a fost stabilită organizarea unei întâlniri între CNMR, cu participarea reprezentanţilor sistemului de sănătate prezenţi, şi ministrul Sănătăţii, precum şi a mai multor întâlniri cu comisiile de specialitate din Parlament.

La eveniment au participat peste 200 de reprezentanţi ai laboratoarelor de analize medicale, consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Loreta Păun, preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, Vasile Cepoi, şi subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Tiberius Marius Brădăţan. AGERPRES