“Provocări şi perspective în sănătatea publică”, la a treia ediţie a Conferinţei Naţionale

Cea de-a III-a ediţie a Conferinţei Naţionale de Sănătate Publică a început miercuri, la Timişoara şi reuneşte zeci de specialişti care sunt prezenţi la dezbaterea tema “Provocări şi perspective în sănătatea publică”. Evenimentul este adresat medicilor specialişti din medicina preventivă şi curativă, medicilor rezidenţi, doctoranzilor şi altor specialişti care activează în domenii conexe medicinei.

De o atenţie deosebită s-a bucurat segmentul dedicat “Bolii pneumococice ca problemă majoră de sănătate publică”, întrucât aceasta produce anual circa 1,6 milioane de decese în rândul populaţiei, jumătate dintre aceştia fiind copii cu vârste mai mici de 5 ani.

“Boala pneumococică este considerată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind una dintre cauzele deosebit de importante ale mortalităţii infantile. Responsabilă cu apariţia acestei boli este bacteria Streptococcus pneumoniae, localizată în tractul respirator superior, care este unul dintre principalii agenţi patogeni infecţioşi prezenţi la vârsta copilăriei, dar care afectează în măsură semnificativă şi persoanele de vârsta a treia, transmiterea făcându-se de la om la om”, au subliniat vorbitorii.

Pe agenda evenimentului sunt cuprinse subiecte variate de sănătate publică, precum: “Tendinţe în vaccinologie”, “Aspecte practice în relaţie cu bolile infecţioase”, “Provocări în prevenţia bolilor neinfecţioase”, “Strategii la nivel comunitar de prevenire şi control a bolii neoplazice”, “Sănătatea mediului şi sănătatea ocupaţională”.

Conf.univ.dr. Emilian D. Popovici, preşedintele Conferinţei, a subliniat faptul că prin sănătate publică nu înţelege doar specialitatea în sine, ci sănătatea populaţiei, iar conferinţa de la Timişoara este îndreptată tocmai în această direcţie. “Dorim ca evenimentul să fie un laborator de ştiinţă, idei şi soluţii pentru sănătatea populaţiei. Noutatea adusă de această a III-a ediţie a Conferinţei este reprezentată de alăturarea unor specialişti din medicina preventivă şi cea curativă (inclusiv medicina de familie) în cadrul aceleiaşi reuniuni. În fapt, cu toţii activăm în slujba sănătăţii populaţiei şi este important să ajungem să ne înţelegem unii pe ceilalţi şi să înţelegem că numai împreună putem reuşi într-o reformă reală pentru sănătate”, a explicat conf.univ.dr. Emilian D. Popovici. AGERPRES