Consiliul Judeţean Harghita are în vedere construirea unor noi corpuri de clădire la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dar şi a unui heliport, în afară de contribuţia proprie şi de fondurile europene pe care le accesează, fiind aşteptat şi sprijin guvernamental.

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a declarat că se doreşte construirea unui corp de clădire, în spatele spitalului, unde să fie mutate secţiile de Boli Infecţioase şi Pneumologie, acestea funcţionând acum într-un imobil retrocedat de mai mulţi ani Bisericii Catolice. În acest sens, autorităţile harghitene vor depune solicitări de finanţare atât la Compania Naţională de Investiţii, cât şi prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

De asemenea, potrivit lui Borboly Csaba, se intenţionează, printre altele, extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe prin construirea unui nou corp de clădire, dar şi mutarea ambulatoriului de specialitate în clădirea Policlinicii, actualul spaţiu al ambulatoriului urmând să fie folosit pentru spitalizările de o zi.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a mai anunţat că urmează să se construiască şi un heliport, în preajma unităţii sanitare, cu finanţare europeană şi se doreşte şi înfiinţarea unui laborator propriu, în contextul în care obiectivul autorităţilor este ca spitalul să devină unul clinic judeţean de urgenţă.

Borboly Csaba a precizat că se aşteaptă sprijin de la Guvern, în condiţiile în care Spitalul Judeţean din Miercurea Ciuc a primit ultimele sume guvernamentale, pentru investiţii, în urmă cu şapte ani.

„Am spus de mai multe ori şi aş dori să accentuez. Ultima dată când Spitalul Judeţean a primit sume pentru investiţii a fost atunci când UDMR a fost la guvernare, acum 7 ani. Deci, când domnul Ritli (Ritli Ladislau – n.r.) era ministru, atunci am primit 6 milioane lei, de atunci nu am primit niciun ban, faţă de alte judeţe care au primit din belşug bani guvernamentali pentru corpuri de clădiri, pentru supraetajări, construcţii noi şi eu cred că da, e nevoie de ajutorul politicienilor noştri, pentru că nu e bine, şi noi plătim impozit şi oamenii din Harghita ar trebui să primească sume din partea Guvernului pentru investiţii, dezvoltare, nu numai pentru echipament. (…) Şi la echipament, în fiecare an, la sfârşitul anului, când ceilalţi nu au putut cheltui banii pentru echipament, atunci a primit judeţul Harghita. (…) Ar trebui să schimbăm această abordare şi trebuie să facem lobby”, a punctat Borboly Csaba.

La conferinţa de presă a fost prezent şi senatorul UDMR, Tanczos Barna, care a precizat că va susţine importanţa acestor investiţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc în întâlnirile pe care le va avea cu factorii responsabili.

În cadrul conferinţei de presă, Borboly Csaba a semnat decizia de numire, pentru o perioadă de şase luni, a unui nou director economic al spitalului, în persoana lui László Botond, care are o experinţă de 20 ani în domeniul economic. AGERPRES