Proiect legislativ pentru atragerea medicilor de familie în localităţile sărace

Medicii de familie din localităţile izolate ar putea deveni angajaţi ai autorităţilor locale, astfel încât să nu mai depindă de remuneraţia per capita stabilită de legislaţia în vigoare şi să poată oferi servicii populaţiei din satele sărace. Iniţiativa legislativă a fost prezentată de către deputatul PSD Lucian Simion şi are în vedere completarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 18/2017 privind asistenţa medicală comunitară.

“Se introduce în categoria de persoane care acordă asistenţă medicală comunitară şi categoria medicului de familie. El va putea fi plătit pentru programul desfăşurat, nu pe capitaţie. Salariul va fi asimilat cu cel al personalului din zona comunitară şi ca atare fiecare primar va putea să facă toate demersurile necesare pentru a-şi angaja medici”, a declarat deputatul Simion.

Parlamentarul social-democrat a mai spus că leafa unui medic ar ajunge în aceste condiţii la 10.000 de lei net şi că finanţarea remuneraţiilor medicilor de familie din localităţile sărace va fi asigurată din bugetele locale prin decontări de la Ministerul Sănătăţii, prin direcţiile de sănătate publică.

“Am primit avizul favorabil de la Guvern. Mi s-a solicitat o extindere a proiectului, în sensul în care iniţiativa se va aplica şi în localităţile foarte sărace, nu doar în Delta Dunării şi Munţii Apuseni. Rămâne să se stabilească definiţia acestei noţiuni de localitate săracă”, a mai spus deputatul PSD.

De foarte mulţi ani, autorităţile tulcene reclamă deficitul de medici din judeţ, iar pentru atragerea specialiştilor în Tulcea s-a propus ministerului de resort dublarea sporului de izolare acordat medicilor din Delta Dunării. Acest bonus financiar se acordă începând din anul 2015, în perioada anterioară medicii specialişti din Rezervaţie primind un spor de 100%. Măsura nu a avut efectul scontat, astfel că în satul Maliuc, de exemplu, localitate din Deltă, există un cabinet modern, fără specialist. Cele opt unităţi administrativ-teritoriale din Delta Dunării numără circa 12.000 de persoane. AGERPRES