Programul “O şansă pentru viaţă” continuă cu modernizarea a 24 de centre de transfuzie sanguină din ţară

Programul “O şansă pentru viaţă” continuă anul acesta cu modernizarea a 24 de centre de transfuzie sanguină din ţară. Potrivit fundaţiei care derulează programul, în parteneriat cu Asociaţia React, cele 24 de centre sunt situate în Ploieşti, Târgovişte, Galaţi, Deva, Satu-Mare, Brăila, Miercurea-Ciuc, Reşiţa, Zalău, Râmnicu-Vâlcea, Baia Mare, Piteşti, Botoşani, Alexandria, Craiova, Bârlad, Tulcea, Focşani, Piatra Neamţ, Sibiu, Bacău, Câmpulung, Oradea şi Timişoara.

Opt dintre aceste centre (aflate în Piteşti, Câmpulung, Ploieşti, Zalău, Satu-Mare, Sibiu, Bârlad şi Focşani) vor fi renovate, iar celelalte vor fi dotate cu echipamente medicale moderne.

Angela Galeţa, directorul fundaţiei care desfăşoară programul “O şansă pentru viaţă”, a precizat că valoarea investiţiei în cazul celor 24 de centre de transfuzie sanguină care vor fi modernizate anul acesta se ridică la peste 200.000 de euro. “Scopul programului este să creştem numărul donatorilor din centrele de transfuzii şi să asigurăm siguranţa actului transfuzional”, a afirmat Galeţa. Ea a adăugat că se înregistrează peste 1 milion de donatori de sânge pe an în toate cele 42 de centre de transfuzie sanguină din România.

Potrivit fundaţiei care derulează programul “O şansă la viaţă”, acest proiect va include anul acesta şi peste 20 de campanii mobile de donare de sânge, desfăşurate vara în toată ţara. Astfel de campanii vor fi organizate şi în mai multe companii.

Programul “O şansă pentru viaţă” a fost finanţat de fundaţia care îl derulează cu aproximativ 1 milion de euro, în cei nouă ani de la lansarea acestuia. Programul a început cu o serie de acţiuni anuale de informare şi educare în legătură cu importanţa donării benevole şi periodice, continuând cu mai multe campanii mobile de donare de sânge în locuri publice, în campusuri universitare şi la sediul companiilor. În 2014 programul s-a extins prin adăugarea componentei axate pe renovarea şi dotarea cu echipament medical a centrelor de transfuzie.

Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, cel mai mare din România, a fost primul care a beneficiat de acest program, în 2014 şi 2015. Tot în 2015, în cadrul programului au mai fost renovate şapte centre situate în alte oraşe din ţară, iar în 2016 alte zece centre.

“Peste 620.000 de donatori de sânge şi pacienţi au beneficiat până acum de schimbările produse în centrele de transfuzie sanguină în urma renovării şi dotării lor cu echipament medical corespunzător. Dintre ei, mai mult de 414.000 de pacienţi au primit sângele de care aveau nevoie pentru transfuzii. Lucrările de renovare au acoperit până acum peste 28.000 mp în 18 centre din ţară. Ca rezultat al programului ‘O şansă pentru viaţă’, centrele de transfuzie sanguină din România au înregistrat în 2016 o scădere a mediei de vârstă a donatorilor la nivel naţional, pentru prima dată după 1989. La ora actuală, 30% din sângele donat provine de la donatori tineri fideli”, informează fundaţia care derulează proiectul “O şansă pentru viaţă”.

La rândul său, Anca Ştefan, preşedintele Asociaţiei React, a semnalat, cu prilejul conferinţei de presă, că sângele poate fi stocat o perioadă scurtă. “Un sânge mai vechi de 32 de zile nu poate fi folosit organic, pentru că nu are niciun fel de valoare, niciun fel de proprietate (…) tot timpul este nevoie de sânge”, a adăugat Anca Ştefan. AGERPRES