Profilul Sănătății în România în 2017

Cele mai noi statistici  din domeniul sănătății furnizate de Comisia Europeană au fost publicate la sfârșitul lunii noiembrie, sub forma raportului ”State of Health in the EU. România Profilul Sănătății în 2017”, iar cifrele nu sunt deloc încurajatoare.

Continuăm să fim țara cu cele mai mici cheltuieli pentru sănătate pe cap de locuitor, cu un sistem sanitar caracterizat prin finanţare scăzută şi utilizare ineficientă și inechitabilă a resurselor publice.  Există inegalităţi mari cu privire la accesul de servicii între populaţia din zonele rurale şi cea din zonele urbane, ca şi pentru grupurile vulnerabile.

Cheltuielile pentru sănătate pe cap de locuitor, în valoare de 814 euro în 2015, sunt cele mai scăzute din UE şi reprezintă mai puţin de o treime din media UE. Această cifră reprezintă 4,9% din PIB, în scădere de la 5,7% în 2010 şi mult sub media UE de 9,9%.

Starea de sănătate a românilor s-a îmbunătăţit, dar speranţa de viaţă la naştere continuă să fie printre cele mai mici din Uniunea Europeană, de numai 75 ani, mai mică cu peste 6 ani față de media europeană de 80,6 ani.

Rezistența la antimicrobiene (RAM): o amenințare majoră asupra sănătății publice

România are unele dintre cele mai ridicate niveluri de rezistență la antimicrobiene din UE. Datele de supraveghere arată că în anul 2015, 24,7 % din bacteriemiile cu Klebsiella pneumoniae au fost rezistente la carbapeneme, o clasă importantă de antibiotice de ultimă linie pentru tratarea infecțiilor bacteriene. Acest procent este mult mai ridicat decât mediana UE/SEE (0,5 %) și al treilea cel mai ridicat din UE/SEE (ECDC, 2017). Guvernul român ia acum măsuri pentru dezvoltarea unui plan de acțiune național asupra RAM.

Mortalitatea infantilă reprezintă o provocare deosebită pentru România: la 7,6 decese per 1 000 de nașteri vii, a fost cea mai ridicată din UE și peste dublul mediei de 3,6 în 2015. Bolile cardiace și accidentele vasculare cerebrale sunt cele mai importante cauze ale mortalității, iar decesele cauzate de unele forme de cancer au crescut drastic. Bolile infecțioase reprezintă, de asemenea, o provocare semnificativă, România având cea mai ridicată rată de tuberculoză din UE și peste o treime din cazurile de tuberculoză multi rezistentă la medicamente.

Ratele de vaccinare au scăzut

Gradul de acoperire vaccinală pentru copii a scăzut, ratele de vaccinare împotriva difteriei-tetanosului-tusei convulsive și poliomielitei, precum și gradul de acoperire vaccinală împotriva rujeolei în rândul persoanelor cu vârsta de un an scăzând cu 10 puncte procentuale din anul 2000. Acest lucru este deosebit de important pentru România, care are o rată ridicată de infecții cu rujeolă, aflându-se în fruntea listei țărilor prioritare a ECDC pentru rujeolă.

Raportul integral dedicat României este disponibil AICI. 

Versiunea în limba engleză, incluzând rapoarte dedicate tuturor statelor europene este disponibil AICI.