Societatea de Neuropatie Diabetică, în colaborare cu Asociația de Podiatrie, își propune, și anul acesta, o serie de inițiative menite să atragă atenția asupra complicațiilor diabetului zaharat și a riscurilor implicate de piciorul diabetic. În vederea susținerii acestor obiective, sub coordonarea științifică a celor două organizații, în perioada 10-11 martie 2016, la Suceava, se va desfășura primul workshop&hands-on pe tema tratamentului minim invaziv.

„Persoanele care suferă de diabet zaharat dezvoltă frecvent probleme ale membrelor inferioare, provocate de leziunile vaselor de sânge și de cele ale nervilor. Acestea au consecințe grave precum ulcerațiile, infecțiile și, dacă nu sunt abordate medical în timp util și evoluează, se poate ajunge chiar la amputații. Prevenția și depistarea precoce a complicațiilor asociate diabetului pot să scadă considerabil șansele apariției unor urmări devastatoare. Ne dorim ca, prin intermediul workshop-ului de la Suceava, să aprofundăm cunoașterea metodelor de tratament minim invaziv, în rândul participanților, folosind proceduri de radiologie intervențională în boala arterială periferică, la persoanele cu diabet”, a declarat dr. Norina Gâvan, președinte al Asociației de Podiatrie.

Centrul Antidiabetic Județean Suceava, partener al evenimentului, are în componență o echipă capabilă de o abordare multidisciplinară, dedicată îngrijirii picioarelor persoanelor cu diabet și care este compusă din diabetolog, neurolog, chirurg vascular, chirurg generalist, ortoped, radiolog intervenționist și asistenți medicali educatori.

„AngioCT-ul reprezintă o metodă curentă de diagnostic a arteriopatiei membrelor inferioare, iar colaborarea dintre medicul diabetolog, chirurgul vascular și radiologul intervenționist este una permanentă, urmată de o decizie terapeutică clară și corectă. Conceptul întâlnirii noastre, prima de acest fel din România, este schimbul de experiență al unor echipe similare din centre diferite, iar Centrul Antidiabetic Județean Suceava ne oferă un sprijin important, în derularea programului nostru. În cadrul evenimentului, vor exista și cazuri rezolvate live în sala de angiografie, totul pentru îmbunătățirea calității îngrijirii picioarelor persoanelor cu diabet și cu scopul creșterii calității vieții acestora. Ne mai propunem și perfecționarea metodelor de tratament pentru arteropatiile diabetice periferice, pentru a reduce numărul de amputații, dar și implicarea altor specialități în îngrijirea persoanelor cu diabet și sudarea unei echipe multidisciplinare”, a explicat conf. dr. Ioan Vereșiu, președintele Societății de Neuropatie Diabetică.

Tratamentul minim invaziv a devenit accesibil la Suceava începând cu anul 2012, iar rezultatele obținute în 2015 au determinat reducerea cu 50% a amputațiilor la nivelul Spitalului Județean Suceava, creând premisele unui astfel de eveniment.

La primul workshop&hands-on axat pe tratamentul minim invaziv sunt invitați participanți de la Cluj, București și Iași, iar pe durata cursului vor fi tratați cinci pacienți. Invitații care vor prezenta în cadrul evenimentului, respectiv șef lucr. dr. Eduard Catrina, șef lucr. dr. Raluca Popescu, dr. Gabriel Mazilu, dr. Paula Pavel și dr. Mihai Crețeanu jr. vor aborda tematica generală a piciorului diabetic și situația actuală în centrul reprezentat, oferind și exemple din activitatea proprie și prezentări de cazuri relevante.

În deschiderea manifestării vor lua cuvântul conf. dr. Ioan Vereșiu și dr. Norina Gâvan. Gazda evenimentului va fi dr. Mihai Crețeanu jr., medic în cadrul Secției de Cardiologie Intervențională ARES Suceava. Dr. Mihai Crețeanu jr. este medic specialist radiolog și membru al mai multor organizații de renume, în domeniul medical, precum Societatea Europeană de Cardiologie și Radiologie Intervențională, Societatea de Radiologie a Americii de Nord, Societatea Europeană de Radiologie Cardiovasculară și Intervențională, Societatea Română de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională și Societatea Română de Radiologie și Imagistică Medicală. Dr. Mihai Crețeanu are o bogată experiență profesională și de participare în cadrul mai multor conferințe și congrese naționale și internaționale, precum Congresul European de Radiologie de la Viena, ESMINT 2010 – Nisa, CIRSE 2009, Lisabona și multe altele.

Evenimentul de la Suceava este unul pilot în ceea ce privește situația piciorului diabetic în România și se desfășoară într-un oraș în care există deja o echipa multidisciplinara pentru managementul persoanei cu diabet, urmând ca modelul acesta de abordare să se extindă și în alte regiuni ale țării.