Primarul Timișoarei vrea un studiu pentru identificarea cauzelor numărului mare de cancere

Primarul Nicolae Robu a anunțat că va comanda un studiu prin care să se găsească explicații la numărul foarte mare al cazurilor de cancere din zona Timișoarei. ”Este știut că sunt multe cazuri de cancer în toată zona noastră și sunt dispus ca Primăria Municipiului Timișoara să finanțeze, printr-o formulă legală, pe care o vom găsi, un studiu care să încerce să găsească explicațiile pentru asemenea situații’‘, a declarat Nicolae Robu.

Edilul a subliniat că frecvența bolilor grave, cardiovasculare și cancerele, este foarte ridicată în această zonă, iar municipalitatea trebuie să se preocupe și să afle cauzele care atentează la starea de sănătate a populației pentru a acționa preventiv, la cauze, în primul rând, punând accent în continuare și pe prevenire.

”Vreau ca acesta să fie un studiu din dorința de cunoaștere a realităților așa cum sunt ele. Trebuie să fie niște cauze care atentează la calitatea vieții. Nu putem spune că sărăcia conduce la așa ceva, pentru că trăim în zona cu cea mai ridicată bunăstare din țară. Vreau focalizare pe aceste boli, care se știe că sunt foarte grave și care sunt cauza unei mortalități crescute”, a punctat primarul.

În acest sens, vor fi consultați medici și juriști pentru a putea avea concluzii utile în actul medical și în cel administrativ, iar studiul se va focusa pe trei boli grave, cardiovasculare, cancere și încă una pe care o vor numi specialiștii, cel mai probabil, aceasta fiind diabetul.

Potrivit oncologilor timișoreni, incidența cancerului a crescut, dar a crescut și numărul de supraviețuitori, boala trebuind să fie depistată din timp, iar pacienții să aibă acces la terapii moderne.

”Vestea bună este că, deși incidența cancerului a crescut, a crescut și numărul de supraviețuitori. Dacă în anii ’90 aveam aproximativ 1.300-1.400 de noi cazuri de cancer anual în județul Timiș, iar numărul de supraviețuitori era de 5.000-6.000, acum se înregistrează circa 2.700 de cazuri anual, în timp ce numărul supraviețuitorilor ajunge la aproximativ 20.000. Pe lângă accesul pacienților la terapii moderne, avem nevoie și de ceea ce înseamnă servicii de recuperare a pacienților odată ce cancerul a fost stopat. Lupta cu boala nu se încheie atunci când cancerul este în remisie completă, ci pacientul are nevoie de recuperare”, declara dr. Ștefan Curescu, șeful Clinicii de Oncologie a Spitalului Municipal Timișoara.

La radioterapia timișoreană ajung anual circa 1.500-2.000 de pacienți. AGERPRES

Related Posts