Prima grefa totala de fata realizata in SUA este un succes

Primul american care a suferit o grefa totala de fata a vorbit prima data dupa dificila operatie luni, 9 mai, informeaza site-ul maxisciences.com.

Dupa un accident grav prin care a trecut in 2008 – a atins cu capul o linie de inalta tensiune -, Dallas Wiens a avut fata complet arsa. Grefa totala era singura solutie prin care tânarul putea primi un chip. La trei ani de la drama, el poate in sfârsit sa revina la viata. inconjurat de medicii care l-au operat si ingrijit, Dallas Wiens a aparut luni prima oara in public, pentru a-si arata fata. Dupa o operatie care a durat peste 15 ore si la care au participat circa 30 de medici, tânarul american de 25 de ani si-a facut aparitia la o conferinta de presa.

Realizat la Brigham and Women’s Hospital din Boston (Massachusetts, nord-est), transplantul total de fata este o premiera in Statele Unite.
Vorbind despre grefa, tânarul a spus ca, pe zi ce trece, se obisnuieste tot mai mult cu noua lui fata. ‘Fata mi se pare naturala, ca si cum ar fi a mea’, a spus el. Chiar daca unele parti sunt inca intepenite si pacientul trebuie sa faca exercitii pentru a-si recapata functiile nervoase ale fetei, el si-a exprimat inca o data recunostinta pentru munca medicilor.


‘Nu voi putea exprima niciodata importanta a ceea ce s-a facut pentru mine, a ceea ce mi-a fost daruit’, a incheiat el. A fost un mod direct de a multumi si familiei donatorului, care a dorit sa ramâna anonima.
Pentru ca acest tip de operatie nu este acoperit de asigurari, interventia a fost in intregime platita de ministerul american al apararii, in cadrul programului de sustinere a cercetarii pentru mutilatii de razboi. Costul total al operatiei a fost evaluat la 300.000 dolari, incheie maxisciences.com.AGERPRES