medici.jpgPrimul eveniment din cadrul „Intalnirilor SaFrIna”, eveniment interactiv care si-a propus sa reuneasca pacientii si medicii pentru a se informa, s-a desfasurat la Constanta.

Potrivit prof. dr Vlad Tica, vicepresedinte al Colegiului Medicilor din Romania, coordonatorul stiintific al evenimentului, intalnirea este prima dintr-o serie mai mare menita sa informeze publicul larg pe diverse teme medicale.

El a subliniat ca astfel de evenimente sunt extrem de utile pentru punerea bazelor unei comunicari benefice atat pentru pacienti, cat si pentru medici. In ceea ce-i priveste pe prestatorii de servicii medicale, astfel de evenimente ii ajuta, intrucat reduce deficientele care exista intre ei si pacienti si sporeste in acelasi timp increderea, a opinat prof. Tica. Tema abordata la prima intalnire s-a referit la sanatatea si frumusetea pentru femei si a avut ca scop apropierea femeilor de specialistii din domeniu, de asemenea, sa faciliteze intelegerea termenilor de actualitate si sa invinga teama oamenilor de a merge la medic.

„Pornind de la premisa ca necesarul de informatie de calitate oferita de personalul specializat si destinata publicului larg este in crestere, ne-am gandit sa incurajam schimbul de informatii intre persoanele interesate de sanatate si specialistii din domeniile medical, beauty& lifestyle, si sa facem cunoscute asociatiile de pacienti”, a declarat dr. Maria Szerac, CEO Houston NPA.

Prof. Vlad Tica a subliniat ca „femeia si feminitatea, in integritatea ei, reprezinta un miraculos si complex produs al unei alchimii care presupune sensibilitate, inteligenta, intuitie, instincte arhaice – toate incrustate in corpul care ii serveste drept suport, imagine sau, dimpotriva, uneori balast. Medicina moderna este parte a unei societati cu dezvoltare exploziva stiintific, dar si umanista. Participarea pacientei in actul medical a devenit nu numai un fapt, dar si o necesitate”.


In cadrul intalnirii a fost prezentat un sistem de screening – TruScreen-, pentru cancerul genital, care urmeaza sa fie introdus de la sfarsitul acestei luni. TruScreen este un dispozitiv utilizat pentru a examina cervixul pentru aparitia cancerului sau modificarilor precanceroase. El consta dintr-o sonda cu un capat de unica folosinta conectata la un computer specializat de mici dimensiuni si o imprimanta. Sonda transmite si receptioneaza niveluri foarte scazute de lumina si impulsuri electrice pentru a verifica daca celulele din cervix sunt normale sau anormale.

Lumina reflectata si indicii electrici sunt analizati in computer, iar rezultatele sunt printate imediat. Acest tip de screening este utilizat in Europa si Australia. Cu acelasi prilej, reprezentantii Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) au tras un semnal de alarma in legatura cu asigurarea terapiilor pentru bolnavii cronici. Astfel, reprezentantul COPAC Iulian Petre a spus ca, deja la Spitalul Victor Babes din Capitala, peste 1.000 de persoane nu mai au asigurat tratamentul pentru HIV/SIDA, ceea ce constituie o premiera pentru Romania. Situatia este similara si pentru alte programe, cum ar fi oncologia, diabetul, hemofilia sa.

Reprezentantul COPAC a spus ca, din pacate, nu au gasit inca, usile deschise pentru dialog la reprezentantii Ministerului Sanatatii si Fondului National de Asigurari de Sanatate. La randul sau, Vlad Tica, vicepresedintele Colegiului Medicilor din Romania, a precizat ca reprezentanti ai pacientilor sunt deja inclusi in comisiile stiintifice ale colegiului, stabilindu-se un parteneriat. Acesta s-a referit si la programul de lucru al medicilor, care urmeaza sa fie stabilit la opt ore, reliefand ca mai este mult de lucru pe textul care stabileste aceste lucruri.