practic_mf_sovata.jpgÎn perioada 3-5 iunie, 150 medicii de familie din județele Alba, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Harghita, Mureș, Sălaj și Satu Mare au participat la simpozionul regional PRACTIC MF, organizat de către compania de comunicare medicală Houston NPA, la Hotel Danubius din Sovata. Ediția 15 a fost coordonată științific de Prof. Univ. Dr. Nicolae Calomfirescu, medic primar urolog, iar alături de el s-au aflat alți 23 de lectori din multiple specialități medicale: medicină de urgență, medicină de familie, nutriție și dietetică, gatroenterologie, psihiatrie, neurologie, boli infecțioase, medicină legală, dermatologie.

În cadrul Practic MF fiecare medic are acces la informații care se vor demonstra utile în practica medicală curentă, fie că acestea abordează o problemă de legislație, de management al cabinetului, explică modele terapeutice sau prezintă informații despre afecțiuni. Pentru medicii de familie Practic MF este o agoră unde pot afla noutăți, pot schimba impresii, păreri și pot găsi rezolvări pentru anumite situații întâlnite în cabinete.

Printre temele abordate în plenul ediției 15, s-au numărat: factorii obezogeni din mediu şi alimente, metode noi pentru depistarea şi monitorizarea bolilor cronice netransmisibile, sindromul diareic, managementul clinic al bolii Parkinson avansate, conduita preventivă şi terapeutică a pacientului formator de calculi renali, tulburările de somn, alegerea tratamentului antibiotic pe baza antibiogramei, aderenţa la tratamentul cronic, hiperplazia benignă de prostată, tratamentul acneei vulgare, medicația hepatoprotectoare de ultimă generatie, distresul tumoral: de la oncologie la medicul de familie, corelațiile neurobiologice ale anxietății și implicații clinice etc.

Programul evenimentului a inclus și 2 workshop-uri: unul pe tema urgențelor, susținut de Conf. Univ. Dr. Adela Golea (medic primar medicină de urgență, UPU Smurd-Spitalul Clinic Județean Cluj) și altul pe tema malpraxis-ului, susținut de Dr. Sorin Lesnic (medic primar legist, expert medico-legal, Spitalul Județean de Urgență Slatina).

Numitorul comun al prezentărilor susținute a fost reprezentat de necesitatea dezvoltării medicinei preventive în cabinetul medicului de familie. Într-un interviu acordat Houston NPA, Prof. Univ. Dr. Nicolae Calomfirescu a declarat că “prevenția nu este doar o problemă de principiu, ci este o necesitate și chiar o obligație pentru medici, indiferent de specialitate, dar mai ales pentru medicii de familie. În această problematică este nevoie ca tandemul medic-pacient să funcționeze, bazându-se pe informare și schimbarea de atitudine a pacientului”.

Și Conf. Univ. Dr. Monica Tarcea a adus în discuție prevenția, mai ales în relație cu obezitatea, ca reală problemă de sănătate publică. “Prevenția primară este extrem de importantă și se bazează pe screening, pe comunicarea eficientă și continuă medic-pacient, asociate cu răbdarea medicului pentru monitorizarea stilului de viață al pacientului, dar și a grupurilor populaționale la risc din areal. Recomandările pe care le pot face se referă la: dezvoltarea unor programe naționale prevenționale care să includă medicul de familie-pacientul-grupurile populaționale sănătoase cu scopul combaterii obezității, colaborarea cu medicul specialist, dar și pregătirea continuă a medicului de familie în domeniul prevenției obezitătii, cu diseminarea informațiilor recente despre factorii obezogeni și programele noi de intervenție, exact asa cum s-a întâmplat la acest simpozion”.

Șef Lucr. Dr. Lavinia Duica a adăugat faptul că “medicii de familie reprezintă o categorie cu un rol foarte important și în depistarea tulburărilor psihice în stadii timpurii, deoarece aceştia pot să-şi surprindă pacienţii în cele mai multe instanţe medicale şi chiar existenţiale, datorită specificului relaţiei terapeutice”.

Și pentru reprezentanții asociațiilor județene și patronatelor județene ale medicilor de familie experiența Practic MF se dovedește a fi una plăcută ediție de ediție, la Sovata fiind prezenți Dr. Soos Klara (Presedinte Societatea de Medicina Familiei jud. Harghita), Dr. Remus Sipos (Presedinte Asociația Medicilor de Familie jud. Mureș) și Dr. Gheorghe Haber (Președinte Asociația Medicilor de Familie jud Alba).

În cadrul Practic MF a fost acordat Premiul pentru Cel mai activ participant, acesta fiind câștigat de un medic de familie din Satu Mare, iar la Mureș s-a îndreptat Premiul special pentru cele mai multe răspunsuri corecte la întrebările de atenție.

Dr. Maria Szerac (CEO Houston NPA) a declarat: “Practic MF este un eveniment care a crescut în profunzime, având o rata de întoarcere a participanților de la edițiile anterioare de peste 50% și a companiilor partenere de 90%, ceea ce înseamnă o atestare a calității simpozionului. Am pornit acest proiect în 2012 cu gândul să descoperim și să invităm medici de familie devotați și implicati și, i-am găsit. Caracterul interactiv, subiectele de actualitate, lectorii invitați la cererea participanților, sistemul de televoting, concursurile de atenție, precum și multe alte elemente inedite cuprinse în conceptul Practic MF s-au dovedit a fi pe placul participanților, iar acest lucru ne bucură și ne motivează. Pe viitor, vom dezvolta workshopurile, îi vom pregăti ca moderatori pe cei care au participat activ în cadrul sesiunilor Practic MF, vom introduce noi teme de comunicare între medicii de familie și alți profesioniști din sănătate. De asemenea, cautăm să dezvoltăm acest tip de manifestare interdisciplinară, prin identificarea unor linii comune pentru acțiuni viitoare, care să unească în echipe medicii de familie şi medicii din alte specialităţi în cadrul unor proiecte regionale sau naţionale”.

Calendarul edițiilor următoare din 2016 ale Practic MF este: 30 septembrie-2 octombrie 2016 – Gura Humorului, județe în focus-SV, BT, NT, IS, BC, VS, VN, MM și 18-20 noiembrie 2016 – Poiana Brașov, județe în focus BV, CV, SB, VL, AG, DB, PH, BZ, TL. Pentru detalii și înscrieri în avans cei interesați se pot adresa pe email la andreea.acatrinei@houston.ro și la telefon 0756.030.353.