Premierul Tudose le dă dreptate sindicaliștilor în privința necesității achiziției de ambulanțe noi

Premierul Mihai Tudose a declarat că decizia Guvernului de a aproba cadrul legal pentru achiziţia centralizată a 2.200 de ambulanţe reprezintă şi un mesaj pentru sindicatele din domeniu, el arătând că acestea au dreptate când afirmă că nu pot să-şi desfăşoare activitatea cu echipamente învechite.

Acesta a fost un mesaj şi pentru sindicatele de la Ambulanţă, de la Salvare, care sunt în stradă, înţeleg, astăzi, prin două locuri din Bucureşti. Le spun şi pe această cale că au dreptate, din ce spunea doamna ministru (Carmen Dan – n.r.), nu pot să-şi desfăşoare activitatea cu echipamente mai vechi de 10 ani care se desfac pe drum. Nu suntem noi de vină că s-a ajuns aici, dar este un pas spre a rezolva situaţia. Înţeleg că sunt primele 2.000 de ambulanţe, urmează şi altele“, a declarat Mihai Tudose în deschiderea şedinţei de guvern.

Anterior, ministrul de Interne, Carmen Dan, a făcut o prezentare a principalelor măsuri cuprinse în actul normativ prin care vor fi achiziţionate 2.200 de ambulanţe. “Am luat astăzi ultimele avize. După cum ştiţi, săptămâna trecută am avut ordonanţa care privea implementarea sistemului de alertare a populaţiei. De data aceasta, vă propunem să aprobăm ordonanţa care priveşte desemnarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă să facă achiziţia centralizată de ambulanţe, atât pentru SMURD, cât şi pentru Serviciul de Ambulanţă, inclusiv pentru Bucureşti-Ilfov. Noi considerăm că prin această achiziţie centralizată o să avem economii importante datorate numărului de ambulanţe achiziţionate şi, în acelaşi mod, asigurăm o anumită standardizare a acestor echipamente”, a declarat Carmen Dan.

Ministrul a adăugat că achiziţia se va face printr-un program pe o perioadă de patru ani şi va fi destinat mai multor tipuri de ambulanţe: ambulanţe de tip A – pentru transportul pacientului neasistat, ambulanţe de tip B – pentru intervenţie şi prim-ajutor şi tip C – pentru urgenţe medicale majore cu medic.

“Avem în vedere achiziţionarea a aproximativ 2.200 de ambulanţe, care vor fi destinate serviciilor publice de ambulanţă, atât pentru Serviciul de Ambulanţă, cât şi pentru SMURD. În cadrul celor destinate pentru SMURD, vorbim de aproximativ 500 de ambulanţe, aici vom avea o achiziţie doar în ce priveşte ambulanţele de tip B şi C”, a precizat Carmen Dan.

Potrivit ei, în prezent, peste 50% din parcul de ambulanţe este vechi. “Peste 50% din parcul de ambulanţe, asta se ştia, am mai spus-o, dar este important să motivăm această achiziţie centralizată, 50% din parcul serviciilor publice de ambulanţe şi SMURD depăşeşte peste şapte ani vechime şi o mare parte dintre acestea au atins, deja, 10 ani”, a explicat Carmen Dan.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat este desemnat să coordoneze “toate activităţile care privesc finanţarea, derularea procedurilor de achiziţie şi livrarea acestor echipamente către cele două servicii”, a adăugat Carmen Dan. AGERPRES

Related Posts