arad_angioplastie.jpgSpitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad a avut joi, o premieră medicală pentru judeţ, fiind vorba de o angioplastie coronariană primară efectuată pentru tratarea unui bolnav diagnosticat cu infarct miocardic acut inferior.

Dr. Teodora Olariu, managerul SCJU Arad, a informat că un bărbat de 47 de ani a ajuns joi dimineaţă la Unitatea de Preluare a Urgenţelor din cadrul SCJU Arad, unde a fost diagnosticat cu infarct miocardic acut inferior. Medicul cardiolog de gardă a luat legătura cu dr Cristian Dina, coordonatorul Centrului de Intervenţii Cardiovasculare ‘Cardiolife’ care a fost inaugurat de curând în cadrul SCJU Arad, în baza parteneriatului iniţiat de Consiliul Judeţean Arad în urmă cu un an şi jumătate.

„Având în vedere situaţia de mare risc pentru pacient, s-a luat imediat decizia de a trata pacientul la Arad prin angioplastie coronariană primară, procedura recomandată de Ghidul de diagnostic şi tratament în infarct miocardic acut al Societăţii Europene de Cardiologie. Pacientul a fost pregătit imediat pentru intervenţie, la circa o oră după internare începând coronarografia. Aceasta a documentat ocluzia acută a uneia din arterele mari ale inimii, motiv pentru care s-a trecut imediat la procedura de dezobstrucţie şi de implant de stent, operaţiune finalizată cu succes. Practic, în 70 de minute de la prezentarea la SCJU Arad, pacientul avea deja rezolvata ocluzia arteriala care a produs infarctul, respectându-se şi standardul de calitate recomandat de Societatea Europeană de Cardiologie, care prevede maxim 90 de minute de la intrarea pe uşa spitalului şi până la rezolvarea arterei”, a declarat dr. Cristian Dina, chirurg intervenţionist.
Potrivit acestuia, starea pacientului s-a ameliorat imediat substanţial, astfel că acesta a putut fi transferat pe secţia de Cardiologie a SCJU Arad, conştient, cooperant şi fără niciun fel de acuze. „Şansele de supravieţuire ale pacientului şi probabilitatea de evoluţie bună în continuare au fost ameliorate atât datorită rapidităţii cu care s-a acţionat, cât şi datorită gestionării impecabile a pacientului de către echipa de medici ai UPU, ai secţiei de cardiologie a SCJU Arad şi ai ‘Cardiolife’ Arad, de calitatea foarte bună a îngrijirilor acordate pacientului pe întreg traseul acestuia în spital”, a precizat dr Teodora Olariu.
Întrucât deocamdată nu există un protocol de colaborare între SCJU Arad şi „Cardiolife”, costurile procedurii au fost suportate de Centrul de Intervenţii Cardiovasculare „Cardiolife”. „Avem toată deschiderea pentru încheierea unui protocol cu SCJU Arad. De la început, parteneriatul cu CJ Arad a avut drept scop tratarea în Arad a pacienţilor cu risc maxim, a urgenţelor cardiovasculare, pentru care CJ Arad a alocat şi fonduri pentru 2014. Sper că acest protocol va putea fi parafat cât mai curând”, a conchis dr. Cristian Dina. AGERPRES