Platformă de reformare a sistemului de asigurări, elaborată de Colegiul Farmaciştilor

popescu clara.jpgColegiul Farmaciştilor din România a elaborat o platformă de reformare a sistemului de asigurări, cu titlul “Asumarea răspunderii sociale”.

“Scopul acestei platforme este reformarea sistemului de sănătate, care este unul neperformant, neeficient şi injust, fără a aviza persoanele care reprezintă, gestionează, în acest moment, sistemul”, a declarat, marţi, Clara Popescu, vicepreşedinte al Colegiului Farmaciştilor.

Ea a subliniat că, de 20 de ani, se tot face reformă, dar de fapt aceasta nu s-a făcut. Cele zece puncte pe care le vizează platforma sunt recuperarea şi eliminarea datoriilor din sistem până în 2011, potrivit Memorandumului încheiat cu FMI, introducerea în normele contractuale a prevederilor directivelor europene privind întărirea disciplinei contractuale a autorităţilor publice, omise intenţionat de autorităţi, trecerea CNAS sub responsabilitatea şi răspunderea juridică a primului-ministru, translatarea puterii în CNAS de la preşedinte către Consiliul de Administraţie, numirea preşedintelui CNAS de către preşedintele României la propunerea primului-ministru, desfiinţarea caselor paralele, reorganizarea caselor de asigurări judeţene, avizarea actelor normative ale CNAS de către Consiliul Economic şi Social, modificarea legii privind Avocatul Poporului în sensul acordării unor atribuţii explicite şi neechivoce în materia apărării şi protecţiei dreptului la sănătatea populaţiei şi renegocierea salariilor persoanelor cu funcţii de decizie din CNAS şi stabilirea loc în funcţie de eficienţa cheltuirii banului public. Vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România a arătat că această platformă va fi înaintată personal preşedintelui României şi tuturor autorităţilor. AGERPRES