Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, prin campania Schimbă Ritmul, de informare asupra riscul de accident vascular cerebral a pacienților cu fibrilație atrială, atrage atenția că România are nevoie rapid de îmbunătățirea managementului pacienților cu FiA și de acces la terapie eficientă. Doar astfel mii de români vor fi cu adevărat protejați împotriva AVC-ului. Primul studiu local despre impactul fibrilației atriale, solicitat de Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, arată date îngrijorătoare:

  • Peste 200.000 de români au ajuns în decursul unui an la spital cu diagnosticul de fibrilație atrială. Este doar vârful unui iceberg și reprezintă un risc demonstrat pentru a dezvolta AVC în viitor.
  • Suferă de FA peste 20% dintre cei 128.000 de bolnavii unici internați pentru AVC într-un an în spitale din România.
  • În cazul pacienților cu diagnostic dublu AVC și FA ponderea cazurilor de deces urcă la 16,3%.
  • De asemenea, 6,3% din decese survin înaintea vârstei de 65 de ani!
  • Peste 100 milioane de euro pe an sunt cheltuielile publice rezultate numai din doua componente calculabile relativ ușor – cost spitalizare și pensii de invaliditate.
  • Prin tratament adecvant cu anticoagulante orale se pot preveni 2/3 din AVC, respectiv s-ar putea economisi peste 96,6 milioane de euro pe an.

Avem astfel confirmarea că în România lucrurile sunt cel puțin la fel de dramatice precum anunță statisticile internaționale: 1 – 3% din populație suferă de fibrilație atrială, 15% – 20% din totalul AVC apare pe fondul FA, iar AVC-urile la pacienții cu FA au o mortalitate crescută cu 70%, o spitalizare prelungită cu 20% și o reducere cu 40% a ratei de recuperare. Depistarea precoce a FA și tratamentul anticoagulant pot preveni AVC.

 

Aceleași statistici europene ne confirmă faptul că ne aflăm în preziua unei epidemii. Dacă nu vom acționa acum, în curând va fi prea târziu! Se estimează că incidența va crește cu 24%, prevalența cu 13%, numărul de decese cu 34% iar anii de viață ajustați în funcție de incapacitate cu 22%. Este o perspectivă dureroasă iar pacienții au nevoie de o abordare pe măsură pentru scăderea atât a suferinței individuale cât și a apăsării economice pe care le presupun AVC-urile din FA. Mii de accidente vasculare cerebrale la persoanele cu fibrilație atrială pot fi evitate.