Peste 560 de angajaţi din sănătate au urmat cursuri de utilizare a calculatorului

Peste 560 de angajaţi din sănătate, din judeţele Braşov, Bacău, Bistriţa Năsăud, Mureş şi Vâlcea au urmat cursuri de utilizare a calculatorului în cadrul proiectului ‘TIC – Instrument de lucru pentru personalul din sectorul sănătăţii’, din cadrul Programului Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 ‘Investeşte în oameni’, a cărui implementare s-a încheiat miercuri, la Târgu Mureş.

‘Acest proiect a prevăzut iniţial ca un număr de 552 de persoane să urmeze cursuri de utilizare a calculatorului având ca şi scop ca odată instruit personalul din domeniul sănătăţii să îşi poată elibera o parte din timpul ocupat de diverse acte (…) Prin implementare, proiectul a avut ca beneficiari 562 de persoane. Conferinţa de închidere are loc la Târgu Mureş nu pentru că a fost ultimul judeţ din program, ci pentru că a fost primul judeţ prin numărul de participanţi, judeţul cu cel mai mare număr de participanţi. Au fost mai mulţi doritori dar numărul a fost limitat’, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, Monica Simina Păltineanu, manager de proiect.

Potrivit acesteia, fiecare absolvent a primit un certificat de absolvire eliberat de Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei însoţit de un document descriptiv al competenţelor dobândite, certificat valabil inclusiv la nivelul ţărilor din componenţa UE.

‘De fapt cursul se adresează mai mult persoanelor de peste 45 – 54 de ani care nu au avut parte în educaţia şcolară nu au avut ocazia să dobândească prin instruirea obligatorie cunoştinţe privind utilizarea calculatorului. Cursurile s-au realizat în serii de câte 12 persoane şi s-au utilizat echipamente din cadrul unui laborator mobil de informatică achiziţionat prin proiect (…) La acest indicator, permise ECDL, judeţul Mureş este cel mai performant dintre toate judeţele participante la proiect. S-au obţinut 30 de permise (faţă de 17 cât prevedea proiectul – n.r.). Acest proiect a fost declarat proiect de succes naţional’, a precizat Păltineanu.

Dr. Ileana Mihăescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Mureş a precizat, în acelaşi cadru, că este unul dintre absolvenţii acestui curs, care ‘pentru grupa de vârstă peste 40 a fost mană cerească, pentru că înainte de 1989 nu am fost cu calculatoarele alături şi ni se cere informatizarea activităţii medicale şi efortul nostru de ane adapta la cerinţele actuale este impresionant’.

‘Din Mureş au participat 61 de medici de familie dintre care 54 de titulari de cabinete, restul medici angajaţi în cabinetele medicilor de familie şi 13 asistente medicale ‘, a precizat dr. Mihăescu.

Proiectul a fost derulat în perioada 1 septembrie 2010-31 august 2012 (24 de luni) în parteneriat cu Colegiile medicilor din judeţele Braşov, Bacău, Bistriţa Năsăud, Mureş şi Vâlcea, activităţile s-au desfăşurat în şase centre de instruire care au funcţionat în cele şase judeţe.
Valoarea totală a proiectului este de 3.847.975 de lei din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 2.945.527 de lei, iar contribuţia solicitantului este de 155.028 de lei.

Au participat 562 de persoane faţă de cele 552 prevăzute de proiect, dintre care 290 de medici, 215 asistenţi medicali şi 57 cu alte funcţii în acelaşi domeniu, din Braşov – 84 de angajaţi, din Mureş – 171, Hunedoara – 85, Bacău – 74, Bistriţa Năsăud – 84 şi din Vâlcea – 64.

În judeţul Mureş proiectul s-a derulat în perioada ianuarie 2011- august 2012 ocazie cu care au fost instruiţi 171 angajaţi din sectorul sănătăţii: 97 de medici, 54 de asistenţi medicali şi 20 de persoane angajate în alte funcţii în acest domeniu, din care 15 au primit permisul ECDL Start şi 15 au obţinut permisul ECDL complet.AGERPRES