spital_monzaConducerea Spitalului Monza susţine că nu există o reglementare prin care Ministerul Sănătăţii să-i redirecţioneze către spitale private din ţară pe pacienţii care au nevoie de operaţii complicate, deşi există specialişti foarte buni, în schimb îi trimite la clinici din străinătate şi suportă costuri mult mai mari faţă de cele autohtone.

Directorul general al Spitalului Monza, Luca Militello, a exemplificat că un copil cu probleme cardiovasculare poate fi operat la Spitalul Monza cu 5.000 de euro, intervenţie care în străinătate ar costa 20.000 de euro, bani pe care statul român trebuie să-i deconteze.

„Nu am reuşit să transmitem acest lucru, cred că noi suntem de vină. Am explicat la Ministerul Sănătăţii că la Spitalul Monza se poate opera un copil prin chirurgie cardiovasculară cu 5.000 de euro, lucru care se face în străinătate cu 20.000 de euro. Astăzi, statul român plăteşte peste 20.000 de euro pentru un caz cu Formularul E112, în loc să trimită copii aici, nu numai la Monza, la orice spital privat care poate face asta. Nu am reuşit, nu am avut cu cine, dar nu au fost foarte interesate persoanele respective. (…) Nu este o politică strategică la nivelul Ministerului Sănătăţii. Dacă politica strategică este aceea de a construi spitale noi, de face secţii, de a lua aparatură de milioane şi milioane de euro, dar după aceea nu eşti în stare să menţii medici aici, aceea nu este o politică strategică. Noi aici am pornit invers, am luat cele mai bune echipe de medici care erau în ţară sau în străinătate şi am construit spitalul în jurul lor. Asta este diferenţa”, a declarat directorul Luca Militello într-o conferinţă de presă.

La rândul său, directorul operaţional al Centrelor ARES, Iulian Pleşcan, a afirmat că în fiecare an statul plăteşte peste 100 de milioane de euro către spitale din Germania, Austria, Turcia pentru tratarea unor afecţiuni cardiace ale pacienţilor români.

Pleşcan a arătat că un pacient român care trebuie să se trateze de o malformaţie congenitală merge la Ministerul Sănătăţii, cere formularul E 112 şi este transferat în străinătate. „Statul român, fără nicio problemă, achită facturi de peste 20.000 de euro către privatul vienez. Către privatul românesc nu se poate acest lucru, nu este reglementat. Printr-un ordin de ministru s-ar putea reglementa acest lucru. Toţi aceşti medici sunt de calitate mondială, sunt cei mai buni medici pe care noi i-am putut găsi. Unde nu i-am putut găsi, i-am adus din străinătate. În fiecare an, peste 100 de milioane de euro pleacă din România către spitalele din Germania, Austria, Turcia pentru tratamente. Este timpul să spunem că suntem extrem de bine pregătiţi, cu echipe extrem de bine pregătite, dotări de ultimă generaţie. Pacientul român nu mai trebuie să plece să se trateze în străinătate, pacientul trebuie să rămână aici”, a afirmat directorul operaţional al Centrelor ARES.

Preşedintele Spitalului Monza, Carmen Drăgan, consideră că parteneriatele publice-private „ar putea să ajute” pacienţii. „De fapt, nu dăm bani la privat, permitem accesul pacientului la serviciile medicale şi în privat, şi la public. Cred că în viitor o soluţie de parteneriat public-privat se va întâmpla”, a spus Drăgan. AGERPRES