Oamenii de stiinta dezvolta “embrioane de ochi” in laborator

Grefa de ochi a mai facut un pas inainte, dupa ce o echipa de oameni de stiinta a reusit sa ‘creasca’ pentru prima data o retina in laborator. Cercetatorii au fost uimiti când celulele stem dintr-un flacon de teste s-au organizat spontan intr-o structura complexa care seamana cu un embrion de ochi in dezvoltare, scrie Daily Telegraph.

Uimitoarea descoperire poate duce eventual la cultivarea intregii retine si apoi la grefarea ei, restabilind capacitatea vizuala a nevazatorilor si vindecând deficiente de vedere.

Echipa de cercetatori de la Institutul de cercetari fizice si chimice din Japonia a cultivat celule stem intr-un flacon de teste si a adaugat apoi proteine pentru a le impulsiona sa se dezvolte. Ei au sperat sa se formeze un organ recognoscibil, dar au fost uluiti când, dupa 10 zile, celulele s-au adunat si au inceput sa creeze ‘cupa optica’ a unei retine. Testele au aratat ca celulele functioneaza normal si pot comunica intre ele.


Cercetarile s-au desfasurat pe ochii soarecilor, dar nu exista niciun motiv pentru ca o tehnica similara sa nu functioneze si la oameni, sunt de parere expertii. Ei spera ca, in urmatorii 10 ani, sa poata incepe experimentele clinice pentru implanturile de retina.


‘Este o realizare absolut uimitoare’, spune profesorul Robin Ali, oftalmolog la University College din Londra. ‘Este un punct de referinta nu numai pentru retina, ci si pentru intreaga medicina regenerativa’, adauga el.
Neuronii de retina s-au organizat in cele din urma intr-o structura compusa din sase straturi, foarte asemanatoare cu retina copiilor imediat dupa nastere. AGERPRES