Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Reading din Marea Britanie cred că au găsit o modalitate prin care să poată fi tratată boala Parkinson, şi poate chiar inversată evoluţia acesteia, cu ajutorul unei tehnici prin care celulele să poată „repara” zona din creier care a fost afectată, informează BBC.

Potrivit cercetătorilor, celulele cerebrale pot fi „convinse” să preia funcţiile celor distruse de boala Parkinson, iar rezultatele obţinute în laborator, în cadrul testelor pe şoareci, s-au dovedit promiţătoare.

Experţii consideră că, deşi studiul publicat în „Nature Biotechnology” se află deocamdată în fază iniţială, rezultatele sunt foarte promiţătoare. Specialiştii trebuie să afle mai departe dacă tratamentul este unul sigur pentru pacienţi şi dacă celulele astrocite pot îndeplini cu adevărat funcţia de neuroni producători de dopamină, afectaţi iremediabil de boala Parkinson.

În cazul acestei afecţiuni, pacienţii manifestă o insuficienţă a dopaminei din cauza faptului că unele dintre celulele cerebrale care produc această substanţă mor.

Nu se cunoaşte încă de ce mor aceste celule, însă pierderea lor produce simptome debilitante, precum tremor şi îngreunarea funcţiilor motorii. În prezent, medicii prescriu medicamente care gestionează simptomele bolii, însă nu pot trata cauza acesteia.

Oamenii de ştiinţă caută modalităţi de înlocuire a neuronilor producători de dopamină prin injectarea de noi celule cerebrale în creier. Însă, echipa internaţională de specialişti care a efectuat acest cel mai recent studiu a testat o altă abordare, care nu implică transplantul de celule. Ei au utilizat un cocteil de molecule de dimensiuni mici pentru a reprograma celulele deja prezente în creier. Atunci când au combinat, în cadrul studiilor desfăşurate în laborator, o mostră de astrocite umane cu acest cocteil au reuşit să producă celule care semănau îndeaproape cu neuronii producători de dopamină, chiar dacă potrivirea nu era una perfectă.

Ulterior, specialiştii au testat cocteilul pe şoareci bolnavi, iar tratamentul a părut să funcţioneze, acesta reprogramând celulele cerebrale şi contribuind la reducerea simptomelor specifice Parkinson. Totuşi, specialiştii atrag atenţia că este nevoie de multe studii înainte ca astfel de teste să fie efectuate pe oameni.

Dr. Patrick Lewis, expert în neuroştiinţe la universitatea amintită a declarat că un astfel de studiu ar putea oferi o terapie ce va schimba radical tratamentul bolii Parkinson, însă a adăugat că „implentarea acestei cercetări pe oameni va fi o provocare imensă”. AGERPRES