O jumătate dintre cei 226 de medici de familie din judeţul Hunedoara vor ieşi la pensie în următorii cinci ani, situaţia fiind apreciată ca îngrijorătoare de către Colegiului Judeţean al Medicilor (CMJ) Hunedoara, în condiţiile în care anul trecut în sistem a intrat doar un singur medic cu această specializare.

„În următorii cinci ani, 113 medici de familie dintre cei 226 din judeţul Hunedoara vor avea vârsta peste 65 de ani. Se pune întrebarea: dacă nu se atrag tineri în sistem, ce se va întâmpla cu medicina de familie? Medicii nu vin în sistem pentru că medicina de familie nu este atractivă şi este foarte mult de muncă. Se lucrează cu oameni care vin la tine zi de zi, relaţia cu pacientul este mult mai profundă decât cu medicul din spital iar retribuţia este necorespunzătoare”, a declarat luni vicepreşedinta CMJ Hunedoara, dr. Elisabeta Irimie.

Potrivit acesteia, un medic de familie trebuie să aibă minimum 1.800 de persoane înscrise pe listă pentru a-şi putea întreţine cabinetul şi să-şi asigure un salariu. Din acest motiv, în localităţile cu populaţie mai redusă nu mai există cabinete ale medicilor de familie, în această situaţie fiind şase comune din judeţul Hunedoara.

„Dacă nu ai peste 1.800 de pacienţi înscrişi pe listă, nu poţi supravieţui. Atunci când termini facultatea, după ce ai făcut 12 ani de liceu, şase ani de facultate şi cinci-şapte ani specializare, să vii la un salariu de nimic, mi se pare nedemn. Şi atunci, majoritatea medicilor iau drumul străinătăţii”, a punctat reprezentanta CMJ Hunedoara.

Conform datelor oficiale, în judeţul Hunedoara există 226 de medici de familie şi un deficit de 27 de medici de familie. Dintre cei 226 de medici de familie, 31 au deja media de vârstă de peste 65 de ani şi îşi desfăşoară activitatea pe baza unei aprobări pe care o primesc anual. AGERPRES