Noua lista a medicamentelor compensate si gratuite provoaca dispute

Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a declarat, pe 21 iulie, in videoconferinta cu autoritatile locale si reprezentanti ai Caselor de Sanatate ale Autoritatilor de Sanatate Judetene, ca a constatat ca medicii si farmacistii se scandalizeaza, in loc sa aplice noua lista de medicamente compensate si gratuite.
Cei care, in saptamana intrarii in vigoare a noii liste, au avut doar preocupari de contestare a ei si a masurilor care o insotesc, au fost atentionati ca poarta intreaga responsabilitate pentru orice neregularitate aparuta in tratamentul bolnavilor.

El a subliniat ca in introducerea noii liste exista o modificare solicitata si asteptata de sistem, in care tratamentul se bazeaza pe dovezi si eficienta.

Totodata, Nicolaescu a cerut Autoritatilor de Sanatate Publica sa prezinta, pe 23 iulie, situatia cu numarul exact de retete compensate prescrise in perioada 15-20 iulie, de toti medicii din judete. De asemenea, el a dorit sa stie numarul exact al retetelor eliberate in perioada 1-14 iulie si 15-22 iulie prin intermediul unei activitati comune a autoritatilor de sanatate publica si Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate.

Eugen Nicolaescu a mai cerut acestora sa verifice in toate farmaciile si la distribuitori stocurile de medicamente din programele nationale pana pe 24 iulie.

In acelasi timp, ministrul a accentuat asupra faptului ca medicii din spitale si ambulatoriu sunt obligati sa elibereze retete compensate sau gratuite.

El a mai adaugat ca, daca managerii de unitati sanitare vor mai trimite pacientii acasa sa-si cumpere medicamente, trebuie sa-si semneze si demisiile.

In ce priveste protocoalele care insotesc listele de medicamente, Eugen Nicolaescu a spus ca mai sunt unii medici, din fericire tot mai putini, nemultumiti de ceea ce au facut alti colegi, dar este o problema de orgoliu intre ei si nu una a sistemului.

Referitor la scoaterea unor medicamente de pe lista sau schimbarea gradului de compensare, el a precizat ca s-a urmarit eficienta tratamentului si largirea accesului la tratament.

“Au fost scoase medicamente mai putin eficiente si cu efecte adverse semnificative care figurau in lista in paralel cu variante mai eficiente”, a spus ministrul.

El a reamintit ca lista se va revizui periodic tocmai pentru a raspunde tuturor necesitatilor si evaluarilor pe care medicii le vor efectua avand la baza schemele terapeutice utilizate.

Nicolaescu si-a aratat surprinderea fata de reactia farmaciilor carora le-a marit adaosul comercial si a constatat ca, de fapt, la acest nivel este sabotat bolnavul, sugerandu-se ca farmaciile nu mai au medicamente din cauza noii liste, ca nu stiu sa factureze.

Ministrul a precizat ca exista o lege care prevede ca farmaciile trebuie sa aiba stocuri pentru minim 30 de zile.

In context, Nicolaescu a aratat ca exista doua nemultumiri fata de aceasta lista: una provocata de faptul ca este insotita de protocoale de prescriere si o falsa nemultumire legata de scoaterea unor medicamente in schimbarea gradului de compensare.

“Pentru medicamentele compensate, fondurile sunt limitate in toata lumea, nu numai in Romania. In consecinta, MSP trebuie sa adopte norme de prescriere”, a spus Nicolaescu.

In ce priveste protocoalele, acestea functioneaza in toata lumea, iar principala lor caracteristica este prescrierea celui mai eficient medicament pentru o anumita afectiune, a explicat ministrul, adaugand ca protocoalele erau atributul Colegiului Medicilor din Romania, dar, din motive pe care nu le cunoaste, acesta nu le-a realizat.

Ministrul Sanatatii a sugerat Caselor de Asigurari de Sanatate ca, pana pe 30 septembrie, cand se aplica experimental aceasta masura, sa efectueze controale doar de indrumare si nu de sanctionare.

Directorul de politici si strategii din MSP, dr. Adrian Pana, a precizat ca s-a constituit o comisie care sa analizeze toate propunerile si neintelegerile cu privire la noua lista de medicamente.