Societatea Română de Reabilitare Orală (SRRO) şi African Regional Organization (ARO) au semnat un parteneriat care are ca scop, în viitor, realizarea unei Federaţii Româno-Africane în medicina dentară, a declarat preşedintele SRRO, prof. univ. dr. Norina Forna, cu prilejul primei ediţii a Summitului Francofon pe Educaţie, Formare Continuă, Cercetare şi Cooperare Româno-Africană.

Este un prilej fericit să pot transmite celor interesaţi că astăzi, prin Summitul francofon organizat sub egida Federaţiei Dentare Internaţionale, vom semna contractul de parteneriat între Societatea Română de Reabilitare Orală şi African Regional Organization, care înseamnă Africa Centrală şi Africa de Sud cu participarea unor ţări din Africa de Nord. Acesta este un punct de plecare foarte important pentru crearea unei Federaţii Româno-Africane în Medicina Dentară“, a declarat Norina Forna, care este şi prim-vicepreşedintele Confederaţiei Internaţionale Dentare a Consiliului Decanilor francofoni.

Ea a subliniat că acest parteneriat, respectiv Federaţie în viitor, “va oferi şansa acestor ţări să poată fi susţinute fie pe formare şi educaţie medicală continuă în domeniul medical medicinei dentare, pentru deplasarea unor cadre didactice, studenţi, rezidenţi, doctoranzi în România, pentru a se forma, sau din România pentru a participa la formarea aceloraşi entităţi în ţările africane”.

“Această susţinere se va face prin acordarea unor burse pe diferite paliere de reprezentare. Pentru realizarea unor proiecte comune de cercetare vom identifica soluţii şi căi de finanţare fie oferite de Agenţia Universităţilor Francofone de FDI, sau din alte surse de finanţare. Şi, nu în ultimul rând, putem ajunge la realizarea unor activităţi profesionale pe diferite domenii de vârf, cum sunt în momentul de faţă implantologia, estetica în medicina dentară, materiale dentare moderne şi tehnologii de vârf: roboţi, laseri, sisteme CAD-CAM, prin care ei să dobândească atestate şi certificate pentru a putea practica în ţările lor. De asemenea, vor fi congrese, summit-uri, manifestări ştiinţifice la care ei vor participa, se vor putea instrui şi vor putea susţine chiar rapoarte de activitate”, a precizat Norina Forna.

Summitul organizat la Bucureşti are drept scop deschiderea unor noi direcţii de colaborare pe domeniul medical, prin lansarea unor proiecte pilot pe teme de profilaxie a îmbolnăvirilor orale, pe teme de formare şi training a cadrelor medicale în scopul promovării unor principii orale de sanogenitate şi prin propunerea de cursuri şi workshopuri având ca interes urgenţele medicale, iniţierea unor voluntariate pe activitate medicală, precum şi lansarea unor teme de cercetare axate pe nano-materiale şi nano-tehnologii.

La eveniment au participat preşedinţii Colegiilor de Medicină Dentară din nouă ţări africane (Congo, Coasta de Fildeş, Benin, Camerun, Rwanda, Burkina Faso, Senegal, Maroc şi Tunisia), decani din ţări francofone – Belgia, Coasta de Fildeş, Congo, Maroc şi Tunisia.

De asemenea, la eveniment au fost prezenţi ambasadoarea Marocului în România, Faouz el Achchabi, directorul Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF), prof. Mohamed Ketata, şi preşedintele Asociaţiei Prieteniei Maroc – România, dr. Hassan Ellourhaoui. “Aşa cum se ştie, deplasarea din Africa în Europa înseamnă peste 1.000 de euro, costul unui bilet de avion. Prin proiectul realizat pentru acest summit am putut să asigur deplasarea a 15 reprezentanţi din ţări africane (preşedinţi de colegii, de asociaţii profesionale, decani). Acest lucru le-a permis recunoaşterea faptului că în România învăţământul, cercetarea, asistenţa medicală şi programele conturate în cadrul unor asociaţii profesionale au un nivel ridicat, cu o acoperire internaţională foarte vastă, cu un potenţial ridicat în asigurarea şi a unui sprijin pentru alte ţări cu un acces limitat la finanţare”, a mai spus Norina Forna. AGERPRES