Nicolăescu: “Asiguratorul, introdus pentru prima oară în procesul de mediere pacient – medic în cazurile de malpraxis”

nicolaescu_eugen2.jpgMinistrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că în cazurile de malpraxis este introdus pentru prima oară asiguratorul ca parte în procesul de mediere între pacient şi medic.

El a explicat că un pacient nemulţumit de servicii şi care consideră că a fost prejudiciat poate solicita despăgubire patrimonială în cazul producerii unei leziuni sau o despăgubire morală, fie ambele, prin Legea privind răspunderea civilă a personalului medical pentru o posibilă culpă medicală.

“Legea de astăzi nu funcţionează corect şi de aceea venim să o îmbunătăţim. (…) Noi încercăm să-i oferim pacientului posibilitatea să se înţeleagă cu doctorul, utilizând serviciile pe care le pune la dispoziţie asiguratorul, în sensul în care asiguratorul plăteşte un expert dacă este nevoie să spună este sau nu este malpraxis sau în ce măsură a produs un prejudiciu acelui pacient, deci nu-l costă pe pacient, îi oferim această posibilitate. Îi oferim o sumă de despăgubire pe care asiguratorul de data aceasta este obligat să o plătească şi, lucrul şi mai important, oferim un termen în care să aibă înţelegerea, să aibă loc negocierea amiabilă, şase luni maximum. După şase luni, dacă nu s-a întâmplat asta, pacientul poate să se ducă la instanţă şi instanţa, după ani de zile, cum ştim că durează procesele în România, îi va spune: ai dreptul, nu ai dreptul, îţi dau un leu, îţi dau 100 de lei sau nu îţi dau nimic. De la caz la caz”, a spus Nicolăescu, la Şcoala de Vară a TNL de la Mamaia.

El a precizat că pentru prima oară este introdus asiguratorul parte în acest proces.
Ministrul le-a prezentat tinerilor liberali reperele importante pe care USL doreşte să le realizeze în domeniul sanitar, pe care l-a catalogat “neprietenos, neperformant şi cu foarte multe probleme”, motiv pentru care este nevoie o “reformă mai mult decât fundamentală”.

Nicolăescu a mai arătat că în baza cardului european de sănătate, care poate fi ridicat oricând de la casa judeţeană de sănătate, românii au dreptul la o serie de servicii medicale, de regulă de urgenţă, pe teritoriul statului european în care se află.

În acest context, ministrul Sănătăţii a amintit că începând din luna octombrie va fi aplicată Directiva transfrontalieră a serviciilor medicale, pe baza căreia cetăţenii români vor putea apela la serviciile medicale din alte ţări membre ale UE, în anumite condiţii. El a explicat că, potrivit directivei, se decontează contravaloarea serviciilor primite în acea ţară la nivelul din România, restul costurilor urmând să fie suportate de beneficiar.

Potrivit lui Nicolăescu, până la 15 octombrie legea privind transpunerea acestei directive va trebui să fie publicată în Monitorul Oficial, adăugând că preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a precizat că se află într-o fază foarte avansată cu acest act normativ, pe care îl va prezenta la mijlocul lunii septembrie în Guvern.
Ministrul a mai indicat că se vizează modificarea mai multor capitole din Legea sănătăţii, menţionând proiectul privind salarizarea medicilor, care se află în dezbatere publică.

Un alt proiect de lege vizat de ministrul Sănătăţii se referă la statutul spitalului public, asupra căruia proprietarul va decide cum se poate organiza, dar el va răspunde în faţa comunităţii în acest caz.
De asemenea, Nicolăescu a arătat că un alt punct important al reformei sistemului este pachetul de servicii medicale de bază.

“Pachetul de servicii de bază trebuie să fie elaborat până la 30 septembrie. Suntem în fază de 90%. Până la 15 septembrie vom avea forma pe care vom începe să facem evaluările bugetare”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

El a vorbit şi despre introducerea protocoalelor terapeutice în ceea ce priveşte concediile medicale, caz în care a spus că există multe excese. AGERPRES