Nicolae Bănicioiu: “Măsura creşterii salariale în sistemul sanitar trebuie susţinută de toţi actorii politici”

banicioiu_reportofon.jpgCreşterea salariilor pentru personalul din Sănătate a reprezentat o urgenţă care a fost tratată cu celeritate de Guvern, iar măsura trebuie susţinută de toţi actorii politici, afirmă ministrul Nicolae Bănicioiu.

“În contextul în care s-a vorbit ani la rând de hemoragia de cadre medicale din România spre alte ţări europene, creşterea salariilor pentru toţi angajaţii din sistemul de Sănătate este una dintre soluţiile pe care Guvernul a luat-o pentru a trata o situaţie de urgenţă din sistem. Nu vorbim despre un serviciu făcut personalului din Sănătate, ci de un drept pe deplin meritat, ţinând cont de responsabilitatea pe care oamenii aceştia o au, dar şi de anii grei pe care i-au parcurs atât în formarea profesională, cât şi în activitatea practică”, spune Nicolae Bănicioiu.

În opinia sa, plusul de 25% la salarii începând cu data de 1 octombrie, urmat de alte etape de majorare, înseamnă un pas suplimentar şi necesar făcut de România spre a-şi ţine medicii în ţară. “Vorbim, în fapt, de o situaţie tratată cu celeritate de Guvern, de o decizie asumată, prin care noi ne asigurăm că sistemul va funcţiona în parametri cât mai buni pe viitor. Ţin să subliniez că nu vorbim doar despre o creştere salarială, ci şi de angajarea din partea Guvernului a unor decizii menite să sprijine concret personalul medical din ţara noastră. Tocmai de aceea, consider că va fi foarte important semnalul pe care îl dă societatea în aceste zile faţă de soluţiile identificate de Guvern în dialog cu partenerii sociali. Nu mai vreau să trăim vremuri în care categorii mari de bugetari erau asmuţite una împotriva celeilalte. Sper că românii, în general, şi angajaţii din sistemul public, în particular, vor fi solidari cu personalul din sistemul de Sănătate”, punctează ministrul Sănătăţii.

Nicolae Bănicioiu insistă, în context, pentru ca măsura creşterii salariale în sistemul de Sănătate să fie susţinută de toţi actorii politici. “Medicii şi întreg personalul medical din România trebuie să aibă siguranţa că, indiferent de cum va arăta ziua de mâine, ei îşi vor putea face planuri profesionale şi de viaţă în ţara noastră şi, implicit, vor salva vieţi româneşti”, mai spune ministrul. AGERPRES