Nereguli descoperite de Corpul de control la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva

Corpul de control al Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara a finalizat raportul de audit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva pentru perioada ianuarie 2009 – 30 iunie 2017, între deficienţele constatate numărându-se depăşiri ale bugetelor alocate pentru cumpărarea de medicamente, probleme în achiziţia programelor informatice, dar şi decontarea unor servicii de curăţenie fără verificarea acestora.

Conform raportului făcut public miercuri de CJ Hunedoara, achiziţiile de medicamente s-au desfăşurat fără a se ţine cont de sumele stabilite în buget, astfel că valoarea cantităţilor contractate a avut depăşiri în fiecare an în perioada verificată. De exemplu, anul trecut, auditorii au constatat că s-au cumpărat medicamente în valoare de 13,25 milioane lei, mai mult cu 98% decât fusese prevăzut în planul de achiziţii.

O altă deficienţă se referă la procedura de achiziţie a programelor informatice, care s-a desfăşurat prin negociere, dar fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, se arată în raportul de audit.

În plus, spitalul a angajat la plată 176.376 lei pentru licenţe informatice pe care trebuia să le primească gratuit şi a achitat 319.750 lei pe un modul informatic destinat Unităţii de Primiri Urgenţe, deşi un modul similar exista deja în programul de administrare informatică a unităţii medicale.

În ceea ce priveşte curăţenia, auditorii au constatat că spitalul a achitat facturi fără ca personalul cu atribuţii de control să verifice modul în care s-a desfăşurat acest serviciu. “Datorită acestor deficienţe, autoritatea contractantă a decontat servicii nereale în perioada 2011-2016 în sumă de 439.456,15 lei fără ca facturile emise (…) să fie însoţite de documente care să certifice realitatea prestaţiilor”, se precizează în raport.

Probleme au fost identificate şi în ceea ce priveşte activitatea de pază a spitalului, valoarea plăţilor în perioada 2009 – 30.06.2017 fiind de 3,79 milioane lei. “În majoritatea cazurilor, serviciile prestate au fost plătite fără ca beneficiarul să confirme efectuarea lor prin întocmirea unui proces verbal de recepţie”, arată auditorii.

Potrivit raportului, la 30 iunie 2017 spitalul avea datorii de 11,6 milioane lei la furnizori, în condiţiile în care CJ Hunedoara a alocat anul trecut 6,5 milioane de lei către unitatea medicală pentru achitarea facturilor aferente perioadei septembrie-decembrie 2016.

Corpul de control recomandă conducerii spitalului luarea mai multor măsuri, între acestea înscriindu-se îmbunătăţirea procedurilor de atribuire şi derulare a contractelor de achiziţii publice, a modului de înregistrare a achiziţiilor în contabilitate, urmărirea şi încasarea creanţelor şi efectuarea plăţilor.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva se află în subordinea CJ Hunedoara şi s-a confruntat anul trecut cu probleme legate de lipsa banilor, câteva zile bolnavii de diabet primind doar piure de cartofi. AGERPRES