Ministerul Sănătăţii lansează campania “Mâini curate în spitale”

Ministerul Sănătăţii a lansat campania “Mâini curate în spitale”, care are ca scop informarea şi conştientizarea personalului medical, a pacienţilor şi a publicului despre cât de importantă este dezinfecţia mâinilor în prevenirea infecţiilor nosocomiale. Mesajul-cheie al proiectului este “Dezinfectează-ţi mâinile, salvezi o viaţă!”, în contextul în care studiile arată că majoritatea infecţiilor din spitale sunt cauzate de mâinile murdare, a informat ministerul prin intermediul unui comunicat.

Campania de comunicare cuprinde: două spoturi TV, flyere care vor fi împărţite în spitale, precum şi lansarea paginii web mainicurateinspitale.ro. Proiectul a fost realizat exclusiv cu sprijinul voluntarilor. Printre cei care au lucrat pro bono au fost actriţa Oana Pellea, protagonista spotului principal, precum şi artistul vizual Marian Ouatu.

Pagina web mainicurateinspitale.ro cuprinde articole despre tehnica spălării corecte a mâinilor, dar şi materiale informative despre infecţiile nosocomiale sau rezistenţa la antibiotice. Un alt scop al campaniei de informare este acela de a-i determina pe managerii de spitale să investească în achiziţionarea de dispensere cu soluţie dezinfectantă.

“Pentru medici, dispenserul cu dezinfectant este un instrument rapid şi util în practica păstrării igienei mâinilor, cu atât mai mult cu cât ei pot vedea pacientul la nici un minut din momentul dezinfectării. Din păcate, în unităţile medicale din România, consumul de substanţe dezinfectante este destul de scăzut. Dezinfectarea mâinilor în mediul spitalicesc nu se face aşa cum ar trebui”, a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Importanţa igienizării mâinilor în spitale este subliniată şi într-un raport al Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), publicat în 2013. Acesta arată că, la nivelul acelui an, în spitalele din România prevalenţa infecţiilor nosocomiale era cea mai mare în secţiile de terapie intensivă. Potrivit raportului ECDC, România avea probleme în privinţa a trei indicatori: dezinfectantul mâinilor cu soluţii pe bază de alcool, camere cu un singur pat (indicator al capacităţii de izolare a pacienţilor infectaţi) şi cadre medicale dedicate prevenţiei şi controlului infecţiilor. Infecţiile nosocomiale nu sunt o problemă doar în spitalele româneşti, ci şi în cele europene. Raportul ECDC mai arăta că, în fiecare zi, în spitalele europene, 80.000 de pacienţi, adică unul din 18, suferă de cel puţin o infecţie nosocomială. Studiul a fost efectuat în peste o mie de spitale din 30 de ţări europene. AGERPRES