Medicul elvețian Didier Pittet primește premiul Robert Koch pentru igienă spitalicească și prevenirea infecțiilor în anul 2017

Premiantul Didier Pittet a pus bazele uneia dintre cele mai de succes campanii ale Organizației Mondiale a Sănătății, dedicată protejării siguranței pacienților și implementată vreme de peste 25 de ani.

Profesorul Didier Pittet a premit în acest an ”Premiul pentru igienă spitalicească și prevenirea infecțiilor” de la Fundația Robert Koch din Berlin, pentru munca sa inovatoare în promovarea unei igiene mai bune a mâinilor pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale.  Didier Pittet, directorul Departamentului de Igienă a Spitalelor din Universitatea din Geneva și Director Extern al programului Organizației Mondiale a Sănătății “Clean Care is Safer Care” este al treilea câștigător al premiului, alături de profesorul Helge Karch (Münster) și profesorul Petra Gastmeier (Berlin). Valoarea premiului este de 50.000 €. Ceremonia de decernare a premiilor a avut loc la Academia de Științe din Berlin. Compania BBraun susține financiar aceste premii chiar din momentul primei acordări, în anul 2013. În acest an, BBraun a fost sprijinită de compania de asigurări de sănătate BARMER Krankenkasse.

Milioane de oameni mor în fiecare an din așa-numitele infecții “nosocomiale”, pe care le contractă în spitale sau centrele de îngrijire. Campania OMS “Clean Care is Safer Care”, condusă de profesorul Pittet, salvează în fiecare an viața a peste cinci milioane de oameni. Cu sloganul “SAVE LIVES: Clean Your Hands”,campania se angajează să îmbunătățească igiena mâinilor ca cerință cheie în orice acțiune de prevenție în domeniul infecțiilor intraspitalicești.

În prezent, există campanii naționale în mai mult de 50 de țări, precum “Aktion Saubere Hände“, “Mission Main Propres” sau “STOP! Curățați-vă mâinile“. Aproape 20.000 de spitale și instituții de asistență medicală din 177 țări sau regiuni – de la A (pentru Afganistan) până la Z (pentru Zimbabwe) – s-au angajat ca participanții înregistrați în program să integreze definitiv dezinfectarea serioasă a mâinilor în activitatea lor clinică de zi cu zi.

“Astăzi recunoaștem un adevărat pionier în cercetarea epidemiologică la scară largă și mai ales în igiena mâinilor pe care a adus-o în lume conform modelului Geneva din 2005”, a explicat Prof. Dr. h.c. Ludwig Georg Braun, președintele Consiliului de Supraveghere al companiei BBraun, în deschiderea susținută la ceremonia de decernare a premiilor. “Recunoașterea specială se aplică muncii sale de viață, care îmbunătățește lupta împotriva pandemiilor și a bolilor infecțioase din întreaga lume”, a continuat el.

“Cu toate acestea, trebuie să abordăm în mod explicit și provocările cu care ne confruntăm astăzi în cercetarea din domeniul igienei”, a subliniat Braun. Modificările stilului de viață, influențele de mediu, urbanizarea rapidă, modificarea nutriției și utilizarea antibioticelor au efecte profunde asupra microbiologiei umane. Referindu-ne la tot ceea ce știm acum, microbiomul joacă un rol important în prevenirea bolilor infecțioase și a alergiilor.

Pentru BBraun, optimizarea standardelor de igienă și siguranță are prioritate. “Consecințele germenilor din spital pot fi devastatoare, făcând cu atât mai importantă lupta pentru o igienă optimă și pentru protejarea acesteia împotriva infecțiilor”, a spus dr. Alexander Schachtrupp, director la Departamentul de Medicină și Știință al lui B. Braun și membru al juriu. El a mai afirmat: “B. Braun a fost activ în acest domeniu de mult timp – cu produse și servicii proprii și cu inițiative de proiecte și îmbunătățirea normelor de igienă și de siguranță”.

Despre Premiul Robert Koch

Aproximativ 500.000 de pacienți contractă în fiecare infecții în spitalele din Germania. Acest număr arată că medicamentele de înaltă performanță și-au atins limitele. Îmbunătățirea punerii în aplicare a măsurătorilor de igienă în spital și dezvoltarea de noi strategii pentru terapie și prevenirea infecțiilor nosocomiale sunt, prin urmare, necesare în mod urgent. Din acest motiv, Fundația Robert Koch a creat “Premiul pentru igienă spitalicească și prevenirea infectării” în anul 2013. Scopul acestui premiu este de a descoperi o muncă exemplară în domeniul igienei spitalicești și a prevenirii infecțiilor. Premiul este destinat să stimuleze îmbunătățirea standardelor de igienă în spitalele germane prin implementarea de noi proiecte științifice, inclusiv bazate pe aplicații. Intenția este , ca începând de anul viitor premiul să se acorde la nivel european.

O fotografie și un CV al câștigătorului pot fi găsite la adresa: www.robert-koch-stiftung.de/hygienepreis2017. Un film de prezentare este disponibil AICI.