Medicii oncologi solicită aparatură performantă şi tratamente inovatoare pentru bolnavii de cancer

oncologiMedicii oncologi au evidenţiat, la o conferinţă de specialitate, necesitatea alocării de fonduri pentru aparatură performantă şi implementarea unor tratamente inovatoare integrative pentru bolnavii de cancer.

“Ar trebui să se acorde fondurile necesare pentru a ne desfăşura activitatea după principiile care sunt acceptate în oncologia americană. Să avem această integrare cu îngrijirile paliative pentru că am fost acceptaţi de societatea europeană, dar trebuie să şi dovedim că facem lucrurile pentru care am fost acreditaţi, deoarece este în interesul pacienţilor. Sunt lucruri care nu necesită investiţii mari, însă rezultatele sunt bune”, a declarat Alexandru Grigorescu, medic primar oncologie la Institutul “Prof. dr. Alexandru Trestioreanu”.

El a pledat şi pentru diminuarea procedurilor birocratice în domeniul achiziţiilor. “Trebuie să avem o normare adecvată, nu avem registratori şi trebuie să introducem noi foarte multe date în calculator, ne fragmentează lucrul cu bolnavul. După ce discuţi cu pacientul, apoi jumătate de oră stai să faci proceduri pe calculator”, a spus Grigorescu.

El a susţinut, în cadrul conferinţei “Pria Oncology – Accesul la tratament. Reformarea sistemului. Preţul. Educaţia şi prevenţia”, că domeniul oncologic din ţara noastră continuă să fie mult în urmă comparativ cu alte ţări europene.

Medicul Nicolae Verga de la Spitalul Colţea a afirmat că sistemul sanitar românesc alocă milioane de euro pentru chimioterapia clasică, însă supravieţuirea totală este de numai 2-3 luni în plus. “Avem radioterapie, dar nu avem laboratoare paraclinice prin care să se determine gradul de responsivitate terapeutică reală, laboratoare de determinare a celulelor tumorale circulante, de genetică oncologică. (…) Ne mirăm de ce face omul metastaze, păi nu ştiam că existe celule tumorale circulante. Testele se fac în Grecia, noi nu ştim, nu avem propriile imunoterapii. Au fost atâtea proiecte de cercetare prin planurile naţionale, unde e aplicaţia? Nu mai avem nici măcar Polidin, s-a desfiinţat. Unde să faci imunoterapie, dacă Institutul Cantacuzino există şi nu lucrează sau nu ştiu care e situaţia”, a susţinut Verga.

Medicii participanţi la conferinţă au reclamat şi lipsa unor medicamente oncologice de ultimă generaţie pentru tratarea cancerului, dar şi a aparaturii de radioterapie în multe judeţe. AGERPRES