Medicii de familie au semnat acte adiţionale cu CJAS Vrancea, dar se declară nemulţumiţi de condiţiile contractării

Toţi medicii de familie din Vrancea au semnat, la începutul acestui an, acte adiţionale care prelungesc contractele încheiate cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vrancea până la 31 martie, însă nemulţumirile medicilor legate de salarizare şi problemele sistemului informatic au rămas aceleaşi, potrivit reprezentanţilor Patronatului Medicilor de Familie din Vrancea.

“Am protestat an de an şi nu prea am avut succes, aşa că anul acesta lucrurile au rămas în coadă de peşte. Sigur că nu suntem mulţumiţi. Sentimentul general este de dezamăgire, pentru că nu s-a rezolvat nimic. Au zis că au mărit salariile la toţi medicii, dar au mărit numai la cei care lucrează în spitale. În plus, ne confruntăm cu foarte multă birocraţie, cu un program informatic care se blochează des şi ne împiedică să ne desfăşurăm activitatea. Nu putem să validăm servicii, să dăm reţete pe mai multe luni. Sistemul se blochează foarte des. Problemele au rămas în continuare aceleaşi”, a declarat secretarul general al Patronatului Medicilor de Familie din Vrancea, doctorul Alexandru Ghenadi.

Potrivit medicului, foarte puţini absolvenţi se mai îndreaptă către medicina de familie şi există riscul ca într-un viitor nu foarte îndepărtat pacienţii să rămână fără medici care să le ofere asistenţa primară. “Un medic de familie consultă circa 20-25 de pacienţi pe zi, iar pe listele lui figurează, în medie, aproximativ 1.500 de pacienţi. În Vrancea sunt localităţi care nu au medic de familie de ani de zile. Situaţia nu interesează însă pe nimeni. Perspectivele nu sunt îmbucurătoare, pentru că tinerii nu prea mai vin către medicina de familie, pentru că nu este rentabil. După 9-10 ani de facultate ieşi cu un venit de şomer”, a fost de părere medicul.

La nivelul judeţului Vrancea, 142 de medici de familie se află, în prezent, într-o relaţie contractuală cu CJAS, însă documentele semnate nu stipulează o valoare anume, fiecare medic de familie fiind plătit în funcţie de numărul de pacienţi cărora le acordă servicii. “La începutul anului, toţi cei 142 de medici de familie din judeţ au semnat acte adiţionale cu CJAS Vrancea, care prelungesc contractele în vigoare la sfârşitul anului până la data de 31 martie 2019. Actele adiţionale nu stipulează o valoare prestabilită a contractelor, ca în cazul spitalelor de exemplu, pentru că medicina primară nu este o asistenţă care să necesite un buget prestabilit. Fiecare medic este plătit în funcţie de serviciile pe care le prestează”, a declarat purtătorul de cuvânt al CJAS Vrancea, Iustina Papuc. AGERPRES