Medici şi asistenţi medicali din ţară şi Marea Britanie participă la Conferinţa de Sterilizare de la Zalău

spital zalau.jpgCirca 240 de medici şi asistenţi medicali din întreaga ţară şi din Marea Britanie participă, joi şi vineri, la comunicări şi workshop-uri pe teme privind procesul de sterilizare, procedurile invazive şi siguranţa pacientului în cadrul celei de-a şasea ediţii a Conferinţei internaţionale de sterilizare, organizată de Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău.

Potrivit precizărilor făcute joi, la evenimentul ce a marcat deschiderea conferinţei, de către Ramona Marincaş, preşedintele conferinţei, ediţia din acest an găzduieşte în premieră o sesiune de întrebări şi răspunsuri privind organizarea şi funcţionarea unei Staţii Centrale de Sterilizare, sesiune susţinută de specialişti în domeniu, din ţară şi din Marea Britanie, printre invitaţi numărându-se şi Christina Bradley, managerul Laboratorului de Cercetare a Infecţiilor din cadrul Spitalului Queen Elizabeth din Birmingham şi preşedinte al Clubul Central de Sterilizare, o societate britanică fondată în anul 1960 care este interesată de toate aspectele legate de decontaminare.

“Această conferinţă este abordarea ştiinţifică a unui proces practic care se desfăşoară în spitalul nostru. Numărul mare de participanţi denotă preocuparea pentru această temă, pentru această activitate, sterilizarea, ce se desfăşoară în fiecare dintre spitalele din ţară, în cabinetele medicale, în tot ce înseamnă activitate de sănătate. (…) Vă doresc ca tot ceea ce faceţi în aceste două zile în Zalău să ducă la o îmbunătăţirea practicii medicale, la o creştere a preocupărilor înspre o aplicare mai bună a cunoştinţelor în practica medicală”, a declarat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, Laurenţiu Barna.
Staţia de sterilizare din cadrul celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ este una din cele mai moderne din ţară, fiind înfiinţată în 2007, printr-un proiect susţinut de fundaţia britanică Medical Support Romania, respectând normele şi standardele europene de funcţionare şi validare a procesului de sterilizare.

“Felicitări Ramona Marincaş, pentru că ai reuşit împreună cu colegii tăi, cu toţi care sunt în această echipă minunată, să mai organizaţi o ediţie a Conferinţei de Sterilizare, care este nu doar un exemplu de bună practică, ci şi un import a unor practici, în România, din spitale care funcţionează la standarde ridicate şi îi mulţumesc şi lui Patrick Colquhoun (preşedinte Medical Support Romania – n.r), pentru tot ceea ce a făcut ca această staţie centrală de sterilizare să poată ajunge în România, aici la Zalău, şi să poată funcţiona şi să fie, prin intermediul acestor conferinţe, un exemplu de funcţionare şi pentru alţii care ar putea fi interesaţi de investiţii similare”, a precizat, la rândul său preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, în deschiderea conferinţei.

Ediţia din acest an a Conferinţei de Sterilizare are ca temă “Siguranţa pacientului – Actualităţi în prevenirea infecţiei plăgii chirurgicale”, în cadrul ei fiind programate prezentarea unor lucrări de specialitate, workshop-uri, expoziţii demonstrative şi vizitarea staţiei centrale de sterilizare de la spitalul din Zalău. AGERPRES