Asociaţia Help Autism anunţă lansarea unei aplicaţii IT, care conţine un set de exerciţii online destinate copiilor cu tulburare de spectru autist şi care poate fi accesată utilizând tableta, telefonul mobil sau computerul.

Aplicaţia de suport psihoterapeutic ABAKIT “Eu învăţ despre lume prin imagini” a fost realizată după şapte ani de experienţă în lucrul individual cu copii diagnosticaţi cu autism şi familiile acestora, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES. După patru ani, în care kit-ul a funcţionat drept principal suport în şedinţele de terapie, implementarea sub forma unei aplicaţii mobile este menită să sporească atractivitatea acestui tip de activitate, dat fiind interesul manifestat de copiii cu autism pentru dispozitivele electronice.

Pe lângă suportul acordat specialiştilor în cadrul şedinţelor de terapie, accesibilitatea materialelor încurajează totodată implicarea părinţilor şi continuarea aplicării practicilor şi principiilor terapeutice şi acasă, contribuind astfel la accelerarea procesului de învăţare. În acest sens, la recomandarea terapeutului coordonator şi respectând planul individualizat de intervenţie, aplicaţia IT va putea fi accesată facil utilizând o tabletă, telefon mobil sau un computer“, precizează sursa citată.

ABAKIT este menit să fie în principal un instrument de suport în munca specialiştilor în terapie ABA şi, de aceea, utilizarea acasă este recomandată doar sub atenta îndrumare a acestora. Un alt element inovator este reprezentat de posibilitatea generării rapoartelor de progres, direct din aplicaţie, terapeutul coordonator având astfel posibilitatea de a urmări evoluţia fiecărui copil, chiar în urma lucrului la domiciliu, menţionează Asociaţia.

Aplicaţia conţine un set de exerciţii online realizate pe baza kit-ului ABA, 1.200 de imagini care corespund programelor de analiză comportamentală aplicată (ABA) şi nivelului terapeutic, respectiv vârstei şi abilităţilor copilului.

ABAKIT contribuie la stimularea şi dezvoltarea abilităţilor cognitive şi verbale ale copiilor cu TSA, pe baza unor obiective terapeutice: dezvoltarea limbajului receptiv; dezvoltarea limbajului expresiv şi a comunicării prin descriere şi povestire; dezvoltarea spiritului de observaţie şi folosirea limbajului descriptiv; identificarea expresiilor faciale şi a emoţiilor simple; identificarea regulilor sociale şi situaţiilor sociale complexe.

Accesul la aplicaţie va fi oferit în mod gratuit atât copiilor beneficiari ai Asociaţiei Help Autism, cât şi beneficiarilor Centrului Mihai aparţinând Asociaţiei Autism, Terapie, Sport şi Arte Argeş, parteneri ai Asociaţiei.

Din punct de vedere tehnic, aplicaţia funcţionează pe sistemele iOS, Android şi Windows, atât în limba română, cât şi în limba engleză, şi poate fi achiziţionată prin intermediul Play Store, prin descărcarea pe device-urile compatibile sistemelor de operare.

Roxana Prazniţchi, reprezentant al Asociaţiei, a precizat pentru AGERPRES că preţul unui pachet complet, cu 14 module, este de 57 de euro, dar aceste module pot fi achiziţionate şi separat, preţul variind între 5 şi 10 euro, în funcţie de complexitate.

Sumele încasate din vânzarea materialelor de terapie ABA atât în format fizic, cât şi în format electronic sunt direcţionate către susţinerea terapiei de recuperare pentru cei 440 de copii cu TSA beneficiari ai Asociaţiei Help Autism.

Aplicaţia a fost dezvoltată în cadrul proiectului “Înfiinţare centre de furnizare servicii inovatoare de psihoterapie”, co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă cu un buget total de 277.761,25 CHF. Grantul acordat este de 249.985,12 CHF, iar co-finanţarea asigurată de solicitant şi parteneri este în valoare de 27.776,13 CHF. AGERPRES