Marius Savu (ANMDM), despre lista compensatelor: “Au fost evaluate toate moleculele”

savu_marius.jpgPreședintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Savu, a declarat marți, cu prilejul unei dezbateri, că au fost evaluate toate moleculele care au fost depuse în vederea introducerii pe lista de medicamente compensate și gratuite.

“Am evaluat, în momentul de față, toate moleculele, toate dosarele depuse, sunt în curs de trimitere rezultatele către companii. Avem două categorii de molecule: molecule care au intrat necondiționat pe lista de medicamente și au fost publicate deja în transparență decizională. La acestea am primit contestații, pe care le finalizăm în această săptămână, în așa fel încât să avem o listă finală de introducere a medicamentelor necondiționate care va fi publicată printr-o hotărâre de guvern”.
“Pe celelalte, le-am transmis către deținătorii de autorizație de punere pe piață, fie că intră condiționat de acordul cost-volum, fie că nu se califică deloc, urmând ca această a doua listă, de HG, să fie publicată imediat ce avem documentația din partea autorității referitoare la legislația cost-volum. În momentul în care legislația referitoare la acordul cost-volum va fi finalizată, și aceasta este de ordinul zilelor, în acel moment și a doua HG va putea să fie publicată în așa fel încât pacienții să poată avea acces și la aceste medicamente”, a explicat președintele ANMDM.

Potrivit acestuia, dacă toate lucrurile se vor derula “ca la carte”, pe parcursul lunii noiembrie primele acorduri cost-volum vor putea fi încheiate. “Vor fi undeva 15 medicamente necondiționate care vor intra pe lista de compensate fără restricție. Tripla terapie va intra undeva după analizele care vor fi făcute în cadrul acordurilor cost-volum. Costurile aici sunt mari și va trebui să fie foarte bine urmăriți acei pacienți. Și tratamentele pentru cancer vor intra pe baza acordurilor cost-volum. Dacă tratamentul va fi eficient pentru pacient, acesta îl va primi în continuare… (…) Încercăm în momentul de față ca, prin delistările pe care le facem, să creăm un anumit spațiu bugetar”, a susținut Savu.

El a precizat că, în propunerea inițială, era prevăzută excluderea de pe lista medicamentelor compensate și gratuite a tuturor medicamentelor care nu mai îndeplineau anumite criterii internaționale însă acest lucru a fost modificat în urma dezbaterilor publice. “În urma dezbaterilor publice, am ajuns la concluzia că totuși anumite medicamente pe care noi le-am transmis comisiilor de specialitate că am vrea să le excludem își mai găsesc un rol, dacă nu extrem de important, dar își mai găsesc un rol în terapeutica românească și, în concluzie, am gândit o variantă de a avea un nou palier de compensare de 20% pentru aceste medicamente care nu salvează vieți, dar îmbunătățesc tratamentele. Sunt anumite tonice vasculare, anumite medicamente care sunt folosite în afecțiuni venoase la care rezultatele nu sunt extraordinare, dar care, totuși, își găsesc un beneficiu terapeutic”, a afirmat Marius Savu.

El a precizat că acest tip de medicamente vor fi compensate în proporție de 20%. “Aceasta va fi o compensare de 20% și vor apărea, pentru prima dată în România, acordurile cost-volum, care vor schimba un pic modul de prescriere a medicamentelor și modul de a urmări felul în care pacienții sunt tratați pentru că acordurile cost-volum vor permite nu numai introducerea pacientului pe o anumită terapie și urmărirea evoluției sale în așa fel încât să fi siguri că medicamentul a fost dat celui care chiar are nevoie. Încep să apară medicamente care costă 10.000, 15.000, 20.000 de euro și atunci este normal ca aceste medicamente să se ducă la pacienții care au nevoie de ele și să nu fie irosite”, a explicat șeful ANMDM. AGERPRES