Managementul Riscului la Pacienți

Ediţia a 24-a a Conferinţei Naţionale de Management Medical Modern, organizată de Oameni şi Companii în parteneriat cu Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, a avut loc în perioada 23 – 25 noiembrie 2018, la Hotel Mara din Sinaia, reunind 140 de participanţi.

La eveniment, având ca temă principală “Managementul riscului la pacienți”, au fost prezenți reprezentanţi ai  instituţiilor publice şi private din domeniul medical, importatori şi distribuitori de medicamente și materiale de laborator, precum și reprezentanți ai instituțiilor sanitare de stat din Republica Moldova.

“Siguranța pacientului presupune nu doar atenție sporită și circuite unice, ci și sisteme cu algoritm simplu de nurse-calling care nu lasă loc de-ntors când e vorba de măsurarea eficienței, chiul sau nepăsare. Curățenia și igiena merg pe accesibilitate – dispenserele de substanțe pentru spălat pe mâini trebuie să fie la o anvergură de brațe distanță – oferită de redesanarea trasabilității. Timpul se poate transforma din inamic în aliat dacă urmezi regulile profesiei asistată de alte meserii. Puțini cunosc că, obligatoriu, echipele medicale moderne au în componență un farmacist clinician – la noi o anexă uitată. Sau că gestionarea fluxului de bolnavi n-ar mai trebui să fie problematică dacă inginerii, arhitecții și infirmierii ar lucra împreună. Există soft-uri (unele concepute chiar de români) care pot susține din câteva click-uri milioane de situații în care se gestionează un spital. De la prescrierea unei tablete până la date complexe ce țin de macro-statistică, de la tuburi cu aer comprimat prin care circulă documente și medicamente până la comparatoare cu ce se întâmplă în alte țări. Furtul poate deveni cvasi-nul, la fel și suspiciunea”, a sintetizat temele şi discuţiile acestei ediţii Dorin Chioțea – jurnalist TVR România.