Mai mult de jumătate dintre medicamentele noi anticancerigene scoase pe piaţă în Uniunea Europeană între 2009 şi 2013 nu au dovedit că ameliorează şansele de supravieţuire sau calitatea vieţii pacienţilor în comparaţie cu cele existente sau cu tratamente de tip placebo, potrivit unui studiu publicat în revista The British Medical Journal.

O astfel de situaţie ”poate să le dăuneze pacienţilor şi să ducă la irosirea banilor publici” şi ”pune în mod serios sub semnul întrebării reglementările actuale de pe piaţa medicamentelor”, sunt concluziile la care a ajuns echipa de specialişti în sănătate publică de la King’s College din Londra şi de la London School of Economics.

Pe parcursul a cinci ani, 48 de noi medicamente anticancerigene au primit autorizaţia de a intra pe piaţă de la Agenţia europeană a medicamentului, cu 68 de indicaţii diferite, se arată în studiu. Dintre aceste 68 de noi tratamente, 39 (57%) au primit autorizarea fără să fi demonstrat o îmbunătăţire a duratei sau a calităţii vieţii pacienţilor, fie în comparaţie cu tratamente de tip placebo (în cazul a 20 dintre acestea), fie în comparaţie cu tratamentele existente (în cazul a 11 dintre acestea), precizează autorii. Unul dintre tratamente a avut rezultate chiar mai proaste decât medicamentele existente.

Multe au fost autorizate pe baza unor rezultate prea timpurii pentru a putea trage concluzii referitoare la beneficiile pentru pacient, spun cercetătorii. Chiar şi pentru studiile care concluzionează îmbunătăţiri în ceea ce priveşte durata vieţii, ”acestea au fost de cele mai multe ori marginale”, a adăugat acesta.

Interpelată de AFP, Agenţia europeană a medicamentului a subliniat că ”a pus în discuţie pe larg problema medicamentele anticancerigene” şi este deschisă la ”o nouă dezbatere” pe acest subiect. ”Concluzia acestor cercetători este aceeaşi cu cea care a apărut în revista Prescrire”, a comentat pentru AFP Bruno Toussaint, director editorial al acestei reviste independente franceze, subliniind că un studiu din 2015 făcea aceleaşi constatări pentru piaţa din Statele Unite.

Aceste noi tratamente creează speranţe pacienţilor care ”de cele mai multe ori, se transformă în dezamăgire”, a adăugat acesta, subliniind ”efectele adverse şi preţurile exorbitante cerute de firmele care se grăbesc să obţină venit înainte ca dezamăgirea să devină flagrantă”.

Potrivit lui Vinay Prasad, unul dintre autorii studiului american din 2015, costul mediu al unui tratament anticancerigen în Statele Unite este de 100.000 de dolari pe an, pentru o persoană. ”În Statele Unite, acest sistem defectuos cauzează cheltuieli enorme cu medicamente anticancerigene a căror toxicitate este sigură, dar ale căror avantaje sunt incerte”, scrie acesta într-un comentariu publicat în BMJ. AGERPRES