Directorul pentru Relaţii Externe al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Liviu Popescu, a subliniat importanţa transmiterii în timp util a comenzilor către producătorii de vaccinuri.

În cadrul Săptămânii Mondiale a Imunizării am vrut să reamintim despre ce vorbim atunci când discutăm despre vaccinuri, pentru că sunt foarte multe aşa-zise informaţii în spaţiul public, care numai informaţii nu sunt. Am vrut să subliniem că e vorba despre un produs a cărui perioadă de producţie durează între trei luni şi doi ani, în funcţie de tipul vaccinului. Pe tot parcursul procesului de fabricare vaccinul e testat de sute de ori ca să se asigure calitatea şi eficienţa lui. (…) Este important ca anticiparea nevoii de vaccinare să fie una în conformitate cu realitatea şi să fie transmisă producătorilor în timp util„, a declarat Popescu.

El a adăugat că, în prezent, România vrea să achiziţioneze vaccinuri într-un interval foarte scurt. „Acest lucru este posibil când vorbim despre nişte cantităţi relativ mici, dar nu atunci când vorbim despre cantităţi care să satisfacă nevoile programului naţional de imunizare”, a spus Liviu Popescu.

Potrivit ARPIM, testarea siguranţei vaccinului reprezintă 70% din durata procesului de fabricare. ARPIM aminteşte că Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o acoperire vaccinală de 95%, însă, conform Societăţii Române de Microbiologie, România înregistrează procente sub 75%.

În prezent, la nivel mondial, sunt disponibile vaccinuri pentru 28 de afecţiuni. Alte 180 de vaccinuri sunt în proces de cercetare şi dezvoltare, relevă ARPIM. „Şi eu şi colegii mei am primit săptămâna trecută între 20 şi 25% din necesarul de hexavalent pe care l-am solicitat la direcţiile sanitare, am primit mai puţin de jumătate din necesarul de tetravalent şi nu am primit nicio doză de vaccin rujeolă-rubeolă-oreion, în condiţiile în care suntem încă în epidemie, încă sunt cazuri noi în fiecare săptămână şi încă sunt decese în fiecare săptămână”, a declarat medicul de familie Raluca Ghionaru, coordonator naţional al Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie.

Preşedintele acestei asociaţii, medicul Valeria Herdea, a subliniat că legiuitorul trebuie să îşi asume o poziţie fermă. „Legiuitorul are nevoie să-şi asume o poziţie fermă. Te-ai vaccinat? Te duci la şcoala de stat. Nu te-ai vaccinat, te duci la şcoala privată. (…) Am spus că aştept de la decident o poziţie fermă în acest gen sau ce doreşte, dar vreau să-şi asume, nu să îmi arunce mie în spate decizia”, a afirmat Herdea.

Ea a menţionat că asociaţia a depus amendamente la legea vaccinării. „În amendamentele pe care le-am adus la legea vaccinării şi depuse la Ministerul Sănătăţii noi am propus o perioadă de patru ani în care să se facă rezerve de stat. Este corect să existe aşa ceva, pentru că doi ani dacă durează aprovizionarea cu vaccin şi din ce în ce mai multe ţări îşi doresc şi înţeleg nevoia de vaccinare, nu putem să rămânem în urma tuturor”, a explicat Herdea. AGERPRES