spit jud miercurea ciuc.jpgUnele spitale din Harghita se confruntă cu o lipsă acută de medici din cauza faptului că posturile sunt blocate şi nu se pot face angajări. Potrivit unei analize realizate de Direcţia de Sănătate Publică Harghita, din cauza blocării posturilor tinerii medici pleacă în străinătate, numărul personalului medical calificat scade de la an, iar medicii care rămân în spitale sunt suprasolicitaţi.

În analiza DSP Harghita se arată că lipsa de medici specialişti din spitale duce la perturbări în organizarea liniilor de gardă prin care se asigură continuitatea asistenţei medicale. În plus, în opinia specialiştilor din sistemul sanitar harghitean, deşi Ministerul Sănătăţii deblochează anumite posturi absolut necesare, ele nu rezolvă nici pe departe criza creată întrucât se deblochează şi posturile din centrele universitare, care sunt mult mai atractive pentru medici.

Datele prezentate în raportul Direcţiei de Sănătate Publică Harghita relevă faptul că cea mai acută lipsă de medici specialişti de înregistrează la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, unde 47 la sută dintre posturile pentru medici sunt neocupate, în prezent existând 92 de posturi vacante.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferenc, a declarat, miercuri, că există o nevoie urgentă de medici specialişti pentru secţiile de boli infecţioase, pneumologie, terapie intensivă, cardiologie sau Unitatea de Primiri Urgenţe. Dr. Demeter a recunoscut că personal face gărzi la Unitatea de Primiri Urgenţe pentru ca secţia să nu rămână descoperită.

Managerul spitalului a subliniat că se duce permanent o luptă de recrutare de medici, cărora li se oferă şi diverse facilităţi, cum ar fi locuinţe de serviciu. „Există un program al Consiliului Judeţean Harghita de atragere a medicilor specialişti. Au fost construite opt locuinţe pentru medici, care sunt ocupate şi s-a pus piatra de temelie pentru alte patru. (…) Permanent căutăm medici şi încercăm să rezolvăm problema”, a spus dr, Demeter. Acesta a mai adăugat că mulţi dintre medicii rezidenţi vor alege să plece în centrele universitare, în condiţiile în care zona nu este atractivă pentru ei.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc din cei 103 medici 42 sunt rezidenţi. Şi alte spitale din Harghita se confruntă cu lipsa medicilor specialişti. La Spitalul municipal din Topliţa există 12 posturi neocupate, la fel ca şi la Spitalul din Tulgheş, în vreme ce la Gheorgheni ar mai fi nevoie de 13 medici specialişti. De asemenea, analiza DSP Harghita mai arată faptul că se înregistrează şi o lipsă de personal mediu sanitar, dar şi de personal auxiliar, ceea ce duce la afectarea calităţii serviciilor medicale şi a promptitudinii asigurării acestora AGERPRES