Lectori de renume din cinci ţări, la Congresul de Simulare Medicală de la UMF Târgu Mureş

Peste 20 de lectori din cinci ţări participă, începând de luni, timp de două zile, la a doua ediţie a Congresului Naţional de Simulare Medicală MEDISIM, organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, în parteneriat cu Societatea Română de Simulare Aplicată în Medicină.

Potrivit conferenţiar universitar doctor Szederjesi János, membru în comitetul de organizare al congresului şi coordonator al Centrului de Simulare şi Abilităţi Practice, la manifestarea ştiinţifică participă lectori din Elveţia, Germania, Ungaria, Republica Moldova şi din centrele universitare medicale ale ţării, Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova. În cadrul manifestării vor fi prezentate teme referitoare la importanţa simulatoarelor medicale în educaţia medicală, precum şi despre modul de pregătire a specialiştilor. Pe parcursul Congresului au loc şi cursuri pe teme diverse, bazate pe simulări aplicate în medicină şi workshop-uri bazate pe experienţe hands-on/live.

Congresul se desfăşoară la Centrul de Simulare şi Abilităţi Practice al universităţii şi este parte a manifestărilor dedicate Zilelor UMF Târgu Mureş, care se desfăşoară de luni, pe parcursul întregii săptămâni.

Prima ediţie a Congresului Naţional de Simulare Medicală MEDISIM a avut loc în anul 2015, prilej cu care a fost lansată, la Târgu Mureş, Societatea Română de Simulare Aplicată în Medicină, prima organizaţie de acest fel din România.

Tot în cadrul Zilelor Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş mai este programată conferinţa ‘Aportul medicinei experimentale în cercetarea clinică’, workshop-ul ‘Ultrasonografia – stetoscopul mileniului III’C şi cursul European de Educaţie în Anestezie, o manifestare ştiinţifică tradiţională.

De asemenea, Instituţia Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat va fi gazda celei de-a zecea Conferinţe a Doctoranzilor şi a şaptea Conferinţă a Postdoctoranzilor în Medicină şi Farmacie. Programul oferă sesiuni plenare, prezentate de către invitaţi din străinătate şi comunicări ale celor mai valoroşi coordonatori de doctorat ai UMF.

La Facultatea de Medicină Dentară va avea loc evenimentul #OpenUpDentistry, în cadrul căruia va avea loc prezentarea ofertei temelor de licenţă de la discipline, promovarea cercurilor ştiinţifice studenţeşti, stand de fotografie dentară şi relansarea site-ului OSMD.

Parte a consorţiului universitar, Universitatea ‘Petru Maior’ din Târgu Mureş şi UMF Târgu Mureş organizează vineri, prezentarea interactivă ‘Antreprenoriatul medical pentru tinerii absolvenţi’, în cadrul căreia vor fi abordate teme referitoare la antreprenoriatul şi micro-dezvoltarea durabilă, digitalizarea modelelor de business în servicii medicale, demararea unei afaceri etc. Tot vineri vor avea loc workshop-urile ‘Nutriţia sănătoasă începe cu alăptare’ şi ‘Anatomia secţională a creierului şi implicaţiile clinice ale sistemului limbic’, iar în Aula Facultăţii de Medicină Dentară va avea loc Gala vitaStudentis.

Din program mai fac parte, pe lângă manifestările ştiinţifice, concerte de Colinde la Teatrul Naţional din Târgu Mureş, o expoziţia de artă plastică ‘Arta în suflet de medic’, în care medicii, farmaciştii şi studenţii îşi vor expune creaţiile, precum şi un eveniment organizat de British Council ‘UMF – Centru de acreditare lingvistică’, în cadrul căruia se vor prezenta etapele de obţinere a certificării lingvistice IELTS.

Corul Naţional de Cameră ‘Madrigal’, va susţine, miercuri, la Palatul Culturii din Tîrgu Mureş, concertul extraordinar de Crăciun, sub bagheta dirijorului Anna Ungureanu.

În cadrul Zilelor UMF, Editura ‘University Press’ a UMF Târgu Mureş organizează o nouă ediţie a Salonului de Carte Universitară ‘Zilele Cărţilor Deschise’, prilej cu care vor avea loc o serie de lansări de carte. AGERPRES