Laurenţiu Mihai: Sistemul naţional de verificare a medicamentelor este funcţional

Sistemul naţional de verificare a medicamentelor este funcţional şi va fi operaţional începând de sâmbătă noapte, a anunţat într-o conferinţă de presă managerul Organizaţiei de Serializare a Medicamentelor din România, Laurenţiu Mihai.

“Sistemul naţional de verificare a medicamentelor este funcţional şi în noaptea de sâmbătă va intra în funcţiune. Aceste sistem este unic în lume, atât prin complexitate şi faptul că acoperă 28 de ţări din Uniunea Europeană şi spaţiul economic european, dar este unic în primul rând prin aceea că este finanţat de producători şi gestionat de asociaţii private non guvernamentale care strâng actorii principali din sistemul farmaceutic: producători, distribuitori, farmacişti. Scopul acestui sistem este întărirea securităţii lanţului legal al medicamentului, astfel încât la pacienţi să ajungă medicamente sigure, nefalsificate. (…)”, a declarat Mihai.

El a precizat că medicamentele aflate deja în lanţul farmaceutic vor continua să fie vândute până la expirarea acestora.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Octavian Alexandrescu a spus că falsificarea medicamentelor reprezintă o problemă majoră a Uniunii Europene. “Potrivit Comisiei Europene, doar în perioada 2013-2017 au fost raportate nu mai puţin de 400 de incidente de falsificare a medicamentelor. În lumina acestora, Directiva privind falsificarea medicamentelor şi Regulamentul delegat al Comisiei Europene prevede un sistem de verificare de la un capăt la celălalt care stă la baza prevenirii intrării medicamentelor falsificate în sistemul legal de distribuţie prin introducerea unor elemente de siguranţă care constau într-un identificator unic şi un dispozitiv de protecţie împotriva modificărilor ilicite de ambalaj a anumitor medicamente de uz uman, pentru a permite identificarea şi autentificarea acestora”, a arătat secretarul de stat.

Potrivit acestuia, au fost elaborate în acest sens două ordine de ministru al Sănătăţii şi este pregătit şi un proiect de act normativ de creare a cadrului juridic sancţionator care urmează să fie promovat în perioada următoare. El a spus că începând cu data de 9 februarie vor pleca de la producători cutiile cu medicamente serializate.

“ANMD va transmite rapoartele de supraveghere a activităţii la Agenţia Europeană a Medicamentului, care le va pune la dispoziţia celorlalte autorităţi naţionale şi Comisiei Europene. Procesul de implementare a Directivei europene până la data limită de 9 februarie 2019 a fost unul de succes prin munca comună a industriei farmaceutice şi autorităţilor de profil din România – Ministerul Sănătăţii, CNAS, şi ANMDM”, a afirmat preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Marius Daniel Şişu.

Potrivit directorului executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Dan Zaharescu, implementarea Directivei europene privind serializarea medicamentelor presupune crearea unor structuri naţionale. “Am putea spune că este un moment istoric în UE faptul că pentru prima oară industriei sau unui sector i se încredinţează implementarea unei directive europene. Implementarea Directivei medicamentelor falsificate presupune crearea unor structuri naţionale care sunt grupate în jurul producătorilor de medicamente, care sunt actorii principali în acest moment şi ei asigură finanţarea acestui sistem, în cazul nostru vorbim de Asociaţia Română a Producătorilor de Medicamente şi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice, vorbim despre structurile de distribuţie care sunt parte acestui proces, Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România şi Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente. (…) Din 520 de spitale, doar 23 sunt în acest moment operaţionale în sistem, dar şi acolo lucrurile sunt în curs de ameliorare. Din rândul distribuitorilor, din 270, un număr de 68 sunt operaţionali, iar la nivelul deţinătorilor de punere pe piaţă din 609 un număr de 270 sunt înregistraţi în sistem”, a susţinut Zaharescu. AGERPRES