Primul Congres integrat de chirurgie cadiovasculara si chirurgie toracica din tara s-a desfasurat, in perioada 23-26 octombrie, la Sangeorgiu de Mures, in organizarea Societatii Romane de Chirurgie Cardiovasculara, a Societatii Romane de Chirurgie Toracica, a Societatii Romane de Angiologie si Chirurgie Vasculara si a Societatii Romane de Anestezie Terapie Cardiaca si Tehnologie Extracorporala.

Unul dintre organizatori, prof. univ. dr. Radu Deac, seful Clinicii de Cardiologie din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures, a declarat ca manifestarea este unica prin faptul ca cele patru societati de specialitate s-au intrunit pentru un congres.

„Avem in mijlocul nostru distinsi oaspeti, printre care prof. Vincent Dor, expertul numarul 1 in lume in anevrismele ventriculare stangi, care va avea o prelegere despre acest subiect. Prelegerea va fi precedata de expuneri de specialitate cu cele mai importante modalitati de investigare – rezonanta magnetica nucleara, ecografie – o imagine completa asupra infarctului miocardic, iar una dintre acestea este anevrismul ventricular”, a aratat Radu Deac.

Prof. univ. dr. Teodor Horvat, presedintele Societatii Romane de Chirurgie Toracica, a aratat in acelasi cadru, ca foarte probabil chirurgia cardiotoracica va fi viitorul in Romania, adica reunirea specialitatilor care se ocupa cu afectiunile chirurgicale situate deasupra diafragmei. „Practic, chirurgia toracica rezolva toate afectiunile toracice situate deasupra diafragmului, cu exceptia cordului si a vaselor mari cu care se ocupa chirurgia cardiovasculara. Acesta este motivul pentru care suntem prezenti aici, la Targu Mures, pentru prima oara cu un congres integrat de chirurgie cadiovasculara si chirurgie toracica”, a aratat dr. Horvat.

Acesta a precizat ca toate lucrarile din domeniile amintite sunt prezentate intr-o singura sala si ca aceasta forma integrata da posibilitatea participantilor sa acumuleze o serie de cunostinte de care se lovesc in timpul interventiilor, dar care apartin de ramuri diferite. „Este un congres integrat de viitor pentru ca asa ne vom cunoaste mult mai mult. Noi nu stim ce face vecinul de langa noi, e bine sa stim ce face pentru ca sa putem sa il apreciem la justa lui valoare. Exista o serie de maladii care sunt de granita, intre chirurgia cardiovasculara si ce toracica, cum ar fi afectiunile pericardice, ale sistemului arterial pulmonar si cum este problema transplantului cord-pulmon. Niciodata nu veti vedea decat o echipa mixta care este capabila sa rezolve afectiunile care necesita transplantul cord-pulmon”, a aratat dr. Horvat.

Seful Clinicii de Cardiologie Pediatrica din cardul IBCvT Targu Mures, dr. Horatiu Suciu, a aratat ca acest congres este extrem de complex prin reunirea acestor specialitati. „In cadrul chirurgiei cardiovasculare se individualizeaza tot mai mult acesta parte a chirurgiei cardiovasculare pediatrice, care este o supraspecialitate. In aceasta idee avem o serie de invitati de marca”, a subliniat dr. Suciu.

Acesta a prezentat o echipa completa compusa de dr. Urs Bauersfeld, seful sectiei de Cardiologie a Spitalului de Copii din Zurich si seful grupului de lucru electrofiziologie din cadrul Societatii Europene de Cardiologie, o pozitie extrem de importanta, prof. dr. Rene Pretre, seful sectiei de chirurgie cardiovasculara pediatrica, Zurich, si care este de asemenea seful grupului de lucru de reconstructii valvulare din cadrul Societatii Europene de Chirurgie Cardiotoracica si prof. dr. Oliver Kretschmar, Zurich, cardiolog interventionist. „Au venit sa ne impartaseasca din experienta lor. Prezenta lor este extrem de importanta si constituie o garantie ca institutul nostru este pe drumul cel bun si ca in continuare vom face tot ce trebuie ca sa ne mentinem pe acest drum”, a accentuat dr. Horatiu Suciu.

Prof. univ. dr. Ionel Droc, chirurg in cadrul Centrului de Boli Cardiovasculare al Armatei, a precizat ca printre invitatii acestui congres se regasesc o serie de medici francezi, specialisti in transplantul de tesuturi, procedura ce urmeaza sa fie implementata si in Romania. Printre cei prezenti la Congresul de la Sangeorgiu de Mures s-au numarat prof. dr. Gerard Bloch, de la Spitalul American din Paris, membru al Academiei Franceze de Cardiologie, care s-a ocupat si de transplantul de tesuturi, prof. dr. Erik Steinmetz, din Dijon, sef serviciu de chirurgie cardiovasculara, care ne va sprijini in chirurgia endovasculara la nivel de aorta toracica si aorta abdominala, dr. Marc Richer de Forges, din La Mans (Franta) seful unui serviciu privat de chirurgie cardiovasculara care dezvolta de asemenea chirurgia endovasculara in aproape 90% din procedurile lor.

Un alt invitat de marca a fost dr. Patrice Bergeron, din Marseille, seful serviciului de chirurgie cardiotoracica, care va veni la congres pentru dezvoltarea acestei tehnici la nivel toracic, precum si dr. Phillippe Ethievant, din Becancon (Franta), specialist in chirurgia endovasculara, o ramura extrem de moderna.