La Suceava sunt bani doar pentru analizele in regim de urgenta

analize.jpgLaboratoarele sucevene nu mai au bani decat pentru analizele prescrise in regim de urgenta, pacientii, cu exceptia gravidelor si copiilor cu varsta sub un an, fiind obligati sa astepte pana in septembrie sau octombrie daca nu vor sa plateasca testele medicale.

Centrul de analize Synevo, unul dintre laboratoarele importante din judet, din punctul de vedere al criteriilor de evaluare si implicit al fondurilor alocate prin contractul cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Suceava, are o finantare cu 40% mai mica decat anul trecut. Directorul centrului Synevo, Adrian Oprea, a declarat, vineri, ca situatia din prezent nu poate fi evitata, avand in vedere ca fondurile alocate pentru analizele medicale scad de la o luna la alta, iar CJAS Suceava imparte putinul primit de la Bucuresti.

Potrivit lui Oprea, in luna ianuarie centrul a avut 45.000 de lei, in iunie 22.000 de lei, iar pentru august are 9.000 de lei, ceea ce implica doar ”rezolvarea urgentelor si gravidelor’. Daca anul trecut, pentru analize de laborator, radiologie si imagistica, judetul Suceava a avut 5,41 milioane de lei, anul acesta a primit doar 4,4 milioane de lei.

Totodata, in absenta bugetului, pe primele patru luni ale anului, contractele cu laboratoarele s-au derulat pe baza unor acte aditionale la contractele de anul trecut, iar cand a venit bugetul s-a constatat ca in cele patru luni s-a consumat 47,6% din buget, ce a ramas fiind impartit intre furnizorii de servicii cu care CJAS Suceava are contract.

Pentru ca sucevenii sa aiba acces asigurat la investigatii in situatii de urgenta, CJAS Suceava si Colegiul Medicilor au stabilit un set de analize recomandate, iar laboratoarele trebuie sa pastreze o cota din banii alocati in scopul mentionat.

Potrivit directorului CJAS Suceava, Cristina Iordachel, singura categorie in care sumele de bani au crescut usor fata de anul trecut o reprezinta radiologia si imagistica medicala – investigatii la computer tomograf, RMN, ecografii, indispensabile in cazurile de urgenta. In acest an, pentru prima oara la evaluarea furnizorilor de servicii medicale paraclinice, au castigat puncte in plus laboratoarele care au preturi mai mici pe intreg setul de analize. Iordachel a spus ca, pentru acest an, cel mai bun punctaj l-a avut Dorna Medical, urmat de laboratorul medicilor Moga si Groza din Policlinica Areni, Biotest si Synevo, ambele din Suceava.