spit floreasca.jpgPrima unitate modernă de îngrijire a bolnavilor arşi grav a fost inaugurată la Spitalul de Urgenţă Floreasca, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Dr. Ion Lascăr, şeful Clinicii de chirurgie reparatorie, a menţionat, cu acest prilej, că proiectul a fost început în urmă cu aproximativ 15 ani, „prin amabilitatea şi contribuţia consistentă a Primăriei sectorului 1” reuşindu-se ridicarea unei părţi din această construcţie, după care Ministerul Sănătăţii a ajutat „cu fonduri consistente pentru dotarea acestei unităţi la nivelul exigenţei şi standardelor actuale”.

„Această unitate este organizată şi va funcţiona la nivelul standardelor şi criteriilor impuse de exigenţele internaţionale privind îngrijirea bolnavilor arşi grav. Se pot face operaţii pentru cei arşi din toată sfera de patologii chirurgicale. Poate fi o problemă de neurochirurgie, de chirurgie abdominală, ortopedie, chirurgie toracică, orice astfel de probleme se rezolvă aici apelând doar la colegii din spitalul nostru”, a declarat dr. Ion Lascăr.

El a precizat că unitatea inaugurată joi, care are şase paturi, se adresează în exclusivitate pacienţilor adulţi cu arsuri profunde pe 50% din suprafaţa corpului. „Bolnavul ars grav este cel mai complex şi mai costisitor pacient imaginabil. Unitatea dispune de toate dotările pentru a putea beneficia de asistenţă chirurgicală multidisciplinară. Tocmai am terminat procedura de concurs pentru ocuparea posturilor de specialişti chirurgie plastică, urmează ca să acoperim şi necesarul de medici anestezişti. O bună parte din personalul mediu a fost deja recrutat, în momentul de faţă aflându-se în diferite etape de instruire. În schema de încadrare a acestei unităţi vor lucra trei medici specialişti de chirurgie plastică, doi de specialitatea anestezie-terapie intensivă şi medici secundari având în vedere că unitatea are şi valenţe didactice”, a susţinut Lascăr.

Unitatea dispune printre altele de un aparat, unic în România, care realizează o presiune crescută a oxigenului şi oxigenează ţesuturile, un aparat radiologic complex, mobil, un „rinichi” artificial, dar şi un sistem de telemedicină.

Ministrul Nicolae Bănicioiu a precizat că unitatea inaugurată joi este prima dintr-o serie de cinci astfel de unităţi care vor fi realizate. „După ce primăria s-a implicat – şi pentru asta merită toate felicitările – şi partea de infrastructură a fost realizată, era normal ca Ministerul Sănătăţii să vină şi să pună banii, o sumă destul de importantă, dar care cred eu că are toată justificarea pentru acest tip de unitate. Când am ajuns ministru am luat această decizie. Este o unitate de elită, prima dintr-o serie, practic este pilotul astăzi, este prima dintr-o serie de cinci astfel de unităţi pe care vrem să le facem. Celelalte unităţi vor fi deschise în centrele universitare – Cluj, Timişoara, Târgu Mureş. Este important să deschidem şi alte centre în ţară pentru a nu mai pierde timpul cu transportul pacientului, iar timpul este esenţial. Am semnat deja proiectul cu Banca Mondială”, a susţinut ministrul.

MS a contribuit cu banii necesari pentru dotarea cu echipamente, instrumentar şi toată partea de infrastructură IT, toate paturile fiind monitorizate permanent şi sub supraveghere video. Suma alocată a fost de aproximativ 4.000.000 euro.

La eveniment a fost prezent şi primarul sectorului 1, Andrei Chiliman. „De când sunt primar am realizat o mulţime de investiţii în acest spital, de la consolidări la extinderi, crearea unor secţii care să fie la nivel european din punct de vedere al standardelor. Secţia în care ne aflăm acum este una pe care am început-o prin 2008 şi care este gata de la începutul lui 2010, dar care avea nevoie de dotare cu aparatură. Acum avem una din secţiile cele mai moderne, dacă nu cea mai modernă din partea aceasta a Europei. Sper ca această secţie să devină un model în realizarea următoarelor secţii din diverse alte locuri din România”, a afirmat Chiliman. AGERPRES